➛Biotoopaquarium voor het houden van planten en dieren die in de natuur in ➛brak water leven. Dergelijke organismen kunnen zich meestal makkelijk aanpassen aan de wisselende ➛zoutgehalten en worden ➛euryhalien genoemd. Veel van deze organismen zijn ook goed in zoet water te houden, maar voelen zich in de regel beter met een kleine zouttoevoeging. Andere soorten kunnen niet buiten brak water en zijn in zoet water een kort leven beschoren.
Zet een aquarium bij voorkeur van meet af aan op als brakwateraquarium, al is het mogelijk een draaiend zoetwateraquarium geleidelijk om te zetten naar brak. Zorg wel dat zowel alle aanwezige planten als dieren dit kunnen verdragen. Omzetten kan in de loop van een paar dagen.
Het opzetten van een brakwateraquarium is eenvoudig en verloopt grotendeels als het ➛starten van een aquarium met zoet water. Na een zorgvuldige berekening van de waterinhoud kan worden bepaald hoeveel zout nodig is voor het gewenste gehalte. Trek daartoe het volume van de hoeveelheid bodemsubstraat van het totaal af, en eventueel dat van het decoratiemateriaal als dit veel is. Weeg vervolgens de hoeveelheid zout af die voor het gewenste zoutgehalte nodig is. Gebruik daarvoor bij voorkeur ➛aquariumzout. Alhoewel dat in dit stadium nog niet nodig is, zal later een ➛hydrometer of ➛refractometer noodzakelijk zijn om het zoutgehalte te bepalen.
Voer bij het omzetten van een zoet- naar brakwateraquarium het zoutgehalte geleidelijk op, ook al zijn er dieren en planten die een abrupte overgang vrij goed verdragen. In dit geval is één van genoemde meters onmisbaar.
Ook een brakwateraquarium ondergaat een ➛rijpingsproces. Eventueel is een aquariumstarter te gebruiken, zolang deze ook voor zeewater geschikt is. Enten met ➛detritus uit een goed draaiend zeewateraquarium is ook mogelijk.
Het onderhoud van een brakwateraquarium is niet veel moeilijk dan één met zoet water. Belangrijke extra is om het zoutgehalte op peil te houden. Door verdampend water loopt het zoutgehalte geleidelijk op. Dit kan met zoet water worden aangevuld. Bij een waterwissel wordt echter ook zout verwijderd. Dit zal met brak water moeten worden vervangen door vers water weer van het juiste zoutgehalte te voorzien. Voor vers aangemaakt brak water is dit niet nodig, tenzij daarbij de hand uitschoot, natuurlijk.
Een andere factor om geregeld te monitoren is de ➛zuurgraad. De pH van brak water is net als bij zeewater alkalisch en zou tussen de 7 en 9 moeten liggen.
Het aanmaken van brak water vraagt enige zorg. Vul een emmer met vers water en voeg het zout toe. Laat hierop enige tijd een pomp draaien om het proces van oplossen te versnellen. Ook ➛beluchten met een luchtpomp is een goede methode, dat drijft tevens een eventueel teveel aan ➛koolzuur uit, dat anders de zuurgraad te ver omlaag kan brengen.
Kieuwpootkreeften
Klasse van vrij primitieve kreeftachtigen (➛Crustacea), die alle gemeen hebben dat hun kieuwen aan enkele poten zijn verbonden, evenals sommige monddelen. Sommige soorten, waarvan de poten tussen de schilden schuilgaan, gebruiken hun antennes voor voortbeweging. Continue pulserende bewegingen van de poten zorgen voor aanvoer van water met zuurstof en voedsel, in sommige gevallen ook voor beweging. Komen voornamelijk in zoet water voor.
Kieuwpootkreeften zijn onder aquariumliefhebbers vooral bekend als voedseldieren, denk aan pekelkreeften (➛Artemiidae) en watervlooien (➛Diplostraca).