PlantaePlantpincet

Plántae

Plantenrijk

Van oudsher werden organismen opgedeeld in de twee hoofdgroepen ➛Animalia of dierenrijk en Plantae, het plantenrijk. De huidige indeling is ondertussen diverser geworden. Zo vallen niet-groene algen en schimmels (➛Fungi) elk onder een eigen onderrijk. Voor aquariumtoepassingen hebben deze taxonomische haarkloverijen echter maar beperkt nut en is de oude indeling wel zo praktisch.

Aquariumplanten vallen alle onder de stam Embryophyta of landplanten, met name de ➛Spermatopsida of zaadplanten, maar ook enkele sporenplanten als varens (➛Polypodiopsida) en ➛mossen vinden hier hun weg, zelfs enkele algen uit de ➛Chlorophyta.

Plantagináceae

= afgeleid van Plantago.

Weegbreefamilie

Bijzonder grote familie van overwegend kruidachtige planten uit de orde van de ➛Lamiales. De ruim 1900 soorten zijn verdeeld over meer dan 90 geslachten en komen wereldwijd voor in met name de gematigde gebieden, maar ook in koude en tropische streken. Een zeer diverse familie van kruidachtige, struikvormende, maar ook enkele waterplanten, met tegenoverstaande bladeren of in kransen. Verwantschap met waterweegbree, ➛Alisma, ontbreekt.

Aquariumplanten komen voor in de geslachten ➛Bacopa, ➛Callitriche, ➛Deinostema, ➛Gratiola, ➛Hemianthus, ➛Limnophila en ➛Veronica.

Plantenrijk

Plantae

Plantenvoeding

In de natuur voeden planten zich met stoffen die ontstaan uit uitwerpselen en dood ➛organisch materiaal doordat ➛bacteriën deze omzetten. In een goed met planten en dieren uitgebalanceerd aquarium zou dit volstaan. Niet iedereen vindt een dergelijke indeling echter mooi of gewenst, waardoor onbalans kan ontstaan en ➛filteren noodzakelijk wordt bij een gebrek aan planten, en bijmesten bij een teveel.

Dat kan op meerdere manieren. Voor een dicht beplant Nederlands plantenaquarium is plantenvoeding van groot belang, willen alle planten floreren. Zo groot, dat het loont deze van een ➛voedingsbodem te voorzien. Met name voor ➛moerasplanten is dit een goede keuze, aangezien deze hun voeding voornamelijk via de wortels uit de ➛bodem opnemen. ➛Waterplanten en ➛mossen halen hun voedsel echter rechtstreeks uit het hen omringende water. Daarin kan met vloeibare plantenvoeding worden voorzien. Verschillende merken leveren hiervoor producten met een doordachte samenstelling die voorziet in de gemiddelde behoefte van planten. Doorgaans zijn deze in twee varianten verkrijgbaar: basis meststoffen als ➛stikstof, ➛fosfor en ➛kalium gecombineerd met ➛sporenelementen, of alleen die laatste.

Indien volgens de aanwijzingen wordt gedoseerd blijven de gehalten ruim onder de voor dieren riskante waarden: veel voedingsstoffen voor planten kunnen in te hoge concentraties bij dieren tot ➛vergiftiging leiden. Ook planten kunnen van enkele ervan maar een beperkte concentratie verdragen.

Plantpincet

Gereedschap voor het poten van aquariumplanten. Zeer praktisch ➛hulpmiddel, zeker voor houders van een dicht beplante aquarium. Het in de bodemgrond plaatsen van vooral stengelplanten gaat preciezer en met minder weerstand. Ook het dicht bijeen plaatsen is eenvoudiger. Voor het planten van rozetplanten minder geschikt. De pincet is ook geschikt voor het plaatsen van kleibollen of voedingscapsules.

Plantpincet
Niet iedereen vindt de rechte pincet praktisch.

Deze pincetten zijn van roestvast staal en in verschillende lengten verkrijgbaar, ook van bijvoorbeeld 40 cm. Naast de rechte vorm zijn er ook met een schuine knik aan het uiteinde. Let wel op: sommige pincetten hebben vrij spitse gepunte uiteinden. Met stompe uiteinden is er minder kans de plant te beschadigen. Ook kan de geruwde binnenkant van de uiteinden erg grof zijn.