OverloopOxudercidae

Overloop

Rand in het aquarium waarover water nabij het oppervlak wegstroomt. Doorgaans is dit de verlaagde rand van een klein ingebouwd compartiment waarin het water wordt opgevangen, waarna dit door een opening in de bodem daarvan via een slang of buis naar een lager geplaatst ➛buitenfilter wordt geleid.

Toepassen van een overloop vraagt om een aanpassing aan het aquarium zelf en is daarom vooral interessant bij het zelf ➛bouwen van een aquarium, al worden overlopen soms ook in commerciële producten geplaatst.

De overloop biedt twee belangrijke voordelen:

Stopt het rondpompen van water, bijvoorbeeld tijdens een filterreiniging, dan blijft de overloop nog enige tijd nalopen, tot het water even hoog is als de overlooprand, meestal 5 tot 10 mm lager. Dit is afhankelijk van de breedte van de rand en de druk van de pomp. De pomp voert de waterhoogte net zo lang op tot evenveel water wegloopt als wordt aangevoerd (debiet). Dat is meteen het lastigste element bij het bepalen van de hoogte van de rand: de kracht van de pomp bepaalt het debiet, en daarmee hoe hoog het water boven de rand uitstijgt. Buiten dat kent de overloop nog enkele nadelen:Beide laatste problemen kunnen worden opgevangen met een voorfilter waarin water blijft staan, gevuld met een dempende laag watten of schuim. Soms wordt langs de overlooprand een omhoog gerichte kam geplaatst om dieren tegen te houden. Deze verstopt echter vaak en moet voor een goede afvloei van het wateroppervlak dagelijks van drijvend materiaal worden ontdaan.

Overwinteren

Rustperiode

Ovipósitor

= eiplaatser.

Legbuis

Ovipositor
Ontluikende legbuis bij de bittervoorn. © ➛Saxifraga - S. Berg
Hol, buis- of slangvormig orgaan om eieren op een meer of minder specifieke plaats te kunnen aanbrengen. Veel gezien bij insecten, die eieren in de grond of een gevangen prooi aanbrengen. Dergelijke legbuizen zijn stijf en permanent. Vissen kunnen tijdens de paai een tijdelijke, slangvormige, flexibele legbuis ontwikkelen tussen aars- en buikvinnen, die nadien weer verdwijnt.

Oxudércidae

= afgeleid van Oxuderces.

Familie van grondels uit de orde van de ➛Gobiiformes, soms Gobionellidae genoemd. De Oxudercidae bevatten de subfamilies Amblyopinae, Gobionellinae, ➛Oxudercinae en ➛Sicydiinae, die voorheen onder de ➛Gobiidae vielen. In totaal vallen ruim 80 geslachten en 600 soorten hieronder. Wereldwijd verspreid van tropisch tot gematigd gebied, met name in kustgebieden in rivieren met meer of minder stroming, met zoet, ➛brak of zout water en een slib- of zandbodem. De dieren zijn over het algemeen erg tolerant wat zoutgehaltes aangaat (➛euryhalien). Een andere bijzonderheid binnen de familie is het vermogen voor langere tijd buiten water te kunnen leven. Onder andere de slijkspringers behoren ertoe.

Langwerpige bodemvissen met een veelal cilindrisch lichaam dat hooguit nabij de staart zijdelings is samengedrukt. De kop is groot, meestal stomp, met hoog geplaatste ogen, een laag geplaatste, brede muil en 'bolle wangen'. Twee rugvinnen, de voorste doorgaans kleiner dan de achterste, die beide vaak bont zijn gekleurd, bedoeld om indruk mee te maken. Afgezien van de voorste rugvin, die als een Chinese waaier kan worden uitgeklapt, zijn de vinnen afgerond. De buikvinnen zijn of stevige steunen, of vergroeid tot een zuignap waarop eveneens in rust wordt gesteund. Zwemmen gaat ogenschijnlijk wat onhandig als gevolg van het ontbreken van een ➛zwemblaas. De buikvinnen en de grote, vaak als roeispanen neerhangende borstvinnen zijn voor hun leefwijze meer van toepassing in hun meestal snelstromende omgeving.

Afhankelijk van de soort zijn deze dieren meer of minder vreedzaam en kunnen worden gecombineerd met soorten uit de hogere waterlagen, al zijn ze doorgaans beter af in een speciaalaquarium. ➛Garnalen worden door veel soorten als voedsel gezien. Onderling zijn de dieren territoriaal en hebben voldoende ruimte en schuilplaatsen nodig voor rust en herstel na een schermutseling.

De veelal ➛amfidrome levenscyclus van vele soorten maakt de kweek ervan een moeilijke opgave.

Geschikte aquariumvissen zijn te vinden in de volgende geslachten: