BuitenfiltersBultkopcichlide

Buitenfilters

Constructies voor ➛filtering die zich buiten het aquarium bevinden. Deze zijn doorgaans groter dan ➛binnenfilters en wisselen water uit met het aquarium middels een aan- en een afvoerslang of -buis, staan onder of naast het aquarium, of hangen aan een aquariumruit.

Te onderscheiden zijn gesloten, meestal commerciële filters en open filters. De eerste zijn meestal beperkt in omvang en daarmee ook in filterende werking, maar zijn ook betrouwbaar, stil en goed schoon te maken. Deze zijn op ieder aquarium van 50 of meer liter toepasbaar en in diverse formaten te krijgen.

Open buitenfilters zijn in grootte vrijwel onbeperkt. Omdat ze slechts mondjesmaat te koop zijn en een ➛overloop in het aquarium vereisen, is zelf bouwen vaak de enige optie. Dergelijke filters zijn doorgaans bedoeld voor hun uitgebreide biologische werking en worden daarom biologisch filter of 'bioloog' genoemd. Zeker aquaria met weinig planten, zoals ➛speciaalaquaria, kunnen daar veel baat bij hebben.

Als zelf ➛bouwen van een aquarium haalbaar is, kan, zoals vermeld, ook een open buitenfilter zelf worden gebouwd. Een biologisch filter heeft als voordeel dat die het formaat van een klein aquarium kan hebben, staand in een kast onder het te filteren aquarium zelf. Het grote formaat van de filter biedt mogelijkheid voor aparte ruimten voor extra's, zoals voor kool of turf. Essentieel is de aanwezigheid van een waterbuffer, omdat alle verdampte water uit het aquarium voor rekening komt van het filter. Dit soort filters kan water namelijk uitsluitend ontvangen via eerder genoemde overloop in het aquarium, waardoor het waterniveau dáárin altijd op peil blijft.

Buitenfilters
Voorbeelden van een nat- en een droog/natfilter. © AquaMecuM

Biologische filters zijn in te richten als een natfilter of een droog/natfilter. In een natfilter staat het filtersubstraat permanent onder water, waarbij overlopen het water weer van zuurstof voorzien; in een droog/natfilter wordt, na een voorfilter, een met lucht omgeven deel, het beluchtingsbed, met water besproeid. Het idee achter de laatste is dat lucht vier keer zoveel zuurstof bevat als water, waardoor er meer ➛nitrificatie kan plaatsvinden en het filter aldus effectiever functioneert. Om dit beluchtingsbed nog beter te laten functioneren kan lucht worden doorgepompt tegen het vallende water in. Nadeel hiervan is de veel hogere verdamping en het warmteverlies.

Na het filteren brengt een ➛opvoerpomp het water weer terug in het aquarium. Een bijkomend voordeel van buitenfilters is dat ook een staafverwarming hierin kan worden geplaatst. Doe dat niet in het waterreservoir, maar in een nat filtercompartiment, deze staan permanent onder water. Ook gesloten buitenfilters zijn met een ➛verwarming verkrijgbaar. Zo kan vrijwel alle techniek buiten het aquarium blijven, alleen een aan- en afvoer zijn dan nodig.

Bultkopcichlide

Steatocranus casuarius