VistuberculoseViviparus contectus

Vistuberculose

Mycobacterium

Vitaminen

Organische moleculen die essentieel zijn voor het functioneren van de ➛stofwisseling van een ➛organisme. Daarmee zijn ze in functie vergelijkbaar met ➛sporenelementen.

Enkele vitaminen worden door het organisme zelf aangemaakt, de meeste echter worden met ➛voeding vergaard. Om voldoende van alle nodige varianten binnen te krijgen is daarom afwisselend voedsel nodig. Hiermee wordt de kans op een ➛tekort minimaal.

vitréolus

= glaasje.

Kryptópterus

vittáta

= gestreept.

Farlowélla

Gambúsia

Trichópsis

vittátus

= gestreept.

Mýstus

Púntius

Vivárium

= leefruimte.

Verzamelwoord voor alle soorten afgesloten verblijven om dieren te houden en observeren. In de regel gebruikt voor een:

Maar ook een vijver, konijnenhok of kraal voor paarden zijn voorbeelden van vivaria.

vivipára

= levendbarend.

Eleócharis

Vivipáridae

= afgeleid van Viviparus.

Familie van kieuwslakken uit de klasse van de ➛Gastropoda. Deze komen uitsluitend voor in zoet water. De dieren zijn eierlevendbarend en dragen de jonge slakken mee tot deze al enige ontwikkeling hebben doorgemaakt, zoals een schelp met vier windingen.

Interessant voor het aquarium zijn soorten uit de geslachten Bellamya, Cipangopaludina, Filopaludina, Taia en ➛Viviparus.

Vivipárus

= levendbarend.

Klein geslacht van slakken met 7 soorten uit de familie van de ➛Viviparidae.

Kieuwslakken met een conisch huis met regelmatige, bolle windingen die doen denken aan een opgerolde buis. Een kiel kan aanwezig zijn en is soms gekarteld. Een operculum is aanwezig. Moerasslakken kunnen verrassend oud worden, tot mogelijk 20 jaar.

Deze slakken zijn van gescheiden geslacht en eierlevendbarend: eieren komen in het moederlichaam uit. Deze zijn doorgaans gering in aantal en jongen zijn bij het ter wereld komen al vrij groot.

contéctus

Millet 1813

Spitse moerasslak

Inheems in Europa, algemeen in België en Nederland. In stilstaand permanent water met plantengroei. Ook in vrij zuur water.

Viviparus contectus
Spitse moerasslak. © ➛D.J. Saaltink

Uiterlijk vergelijkbaar als V. viviparus, maar heeft tot één winding meer, en deze zijn wat dieper ingesnoerd (sutuur). De schelp is aan de top, zoals de naam aangeeft, spitser.

Lengte tot 5 cm.

Buiten het opruimen van bodemafval is deze slak in staat voedsel uit langsstromend water te filteren.