➛Viviparus viviparus
Het beëindigen van de aquariumhobby is, indien zorgvuldig uitgevoerd, vrijwel evenveel werk als het ermee beginnen.
Er is de eenvoudige en snelle methode: uitvangen van dieren en planten en deze in een nabije sloot of vijver uitzetten, of, nog sneller, deze door het toilet spoelen. Vervolgens het ➛aquarium 'kleiner' maken en, samen met alle techniek en materiaal, in de kliko afvoeren (deksel dicht!). Uit het hart, uit het oog. De prijs voor dit alles betalen we met ons allen: flora- en faunavervalsing, wat in het ergste geval kan leiden tot het uitsterven van soorten, en onnodige verspilling van materialen. Misschien een schrale troost, maar vrijwel alle planten en dieren overleven een dergelijke dump niet.
Zorgvuldig stoppen kan op diverse manieren en begint bij de levende have: bij één of meer aquariumzaken vragen of er interesse is voor de dieren of planten, anders bij een aquariumvereniging of op een aquariumforum, online verhandelen desnoods (dieren niet per post versturen, dit is wettelijk verboden). Vervolgens kunnen grind, materialen en het aquarium zelf via voornoemde kanalen worden verkocht of overgedragen. In een gunstig geval is een zorginstelling, kantoor of school blij met zowel het aquarium als de inhoud: dan moet transport worden geregeld. Mogelijk dat op school iemand kent die kan helpen, enzovoort. Maar meer tijd en moeite zal het zeker kosten.
Typerende stijlvorm voor het Hollands plantenaquarium. Stengelplanten van één soort worden in een schuine en naar achteren oplopende en versmallende lijn gepoot, liefst verdwijnend tussen groepen van andere planten. Doel ervan is het geven van een diepte-illusie. Ook de vorm van de omringende groepen planten kunnen het diepte-effect versterken.
De oplopende lijn wordt geregeld door de stengelplanten op verschillende lengten af te ➛toppen en vervolgens in aflopende lengte naar voren te poten.