Copepodacordata

Copépoda

= hendelpoten.

Eenoogkreeften, roeipootkreeften

Klasse van kleine kreeftachtigen uit de onderstam van de ➛Crustacea. Een kosmopolitische groep die zowel in zoet als zout water voorkomt. In zoet water komen een kleine 3000 bekende soorten voor.

Roeipootkreeftjes hebben alle min of meer dezelfde vorm: een druppelvormige ➛carapax, waaraan een kort ➛abdomen en een enkele of dubbele staart, waaraan bij vrouwelijke dieren een eibolletje of twee eizakjes hangen. De carapax draagt twee antennen of aanpassingen daaraan, een paar kaakpoten en een enkel oog. Het abdomen draagt meerdere roeipoten, afhankelijk van het aantal segmenten waaruit deze bestaat.

Copepoden leven onder andere van ➛algen, ➛infusoriën of ➛detritus, maar ook roofzuchtige en parasitaire soorten komen voor, reden om ze niet te voeren in een kweekbak: jonge vis valt onder de prooidieren van sommige soorten.

De copepoden zijn met name bekend door het geslacht ➛Cyclops en ➛Diaptomus, dat geldt als een goed voer voor vissen. Behalve als geschikte voerdieren komen er onder de copepoden ook vele parasitair levende soorten voor, met onder andere vissen als ➛gastheer. De meeste soorten parasiteren echter op een specifieke gastheer.

De in de aquariumwereld bekendste door copepoden veroorzaakte ➛ziekte wordt veroorzaakt door ankerwormen van het geslacht ➛Lernaea. Van andere parasitaire geslachten, bijvoorbeeld ➛Ergasilus, komen in het aquarium nauwelijks besmettingen voor, deze is bekender bij liefhebbers van koikarpers.

Parasitaire soorten zijn bijzonder vormenrijk en wijken nog het meeste af van de beschreven algemene vorm.

Copulatie, coïtus

Paring waarbij de vrouw inwendig wordt bevrucht. In het aquarium is een copulatie een weinig voorkomend verschijnsel en voornamelijk bekend bij ➛levendbarende tandkarpers.

coracoídeus

= als een ravenbek.

Bunocéphalus

cordata

= hartvormig.

Pontedéria