= naar de bron van de mythologische hydra.
Ankerwormen
Geslacht van parasitair levende roeipootkreeftjes uit de onderklasse van de ➛Copepoda. Alhoewel geen wormen, zoals de Nederlandse naam suggereert, lijken de volwassen dieren daar wel op. Na het larvale stadium te hebben doorlopen, zoekt het volwassen vrouwelijke dier zwemmend een ➛gastheer, vaak een vis, en boort zich in de huid. Daar ontwikkelt ze zich tot een wormvormige ➛parasiet met haken aan de kop en langwerpige eizakjes aan het wormvormige achterlichaam. De parasieten zijn goed zichtbaar als een gevorkt stokje dat uit de vissenhuid steekt.
Vissen die lijden aan deze infectie vertonen de volgende symptomen:
Behandeling kan met in de handel verkrijgbare preparaten, vaak gebaseerd op kaliumpermanganaat. De ziekte is besmettelijk, plaats de vis daarom zo mogelijk in ➛quarantaine. Het betreft een zeer hardnekkige ziekte met een ontwikkelingscyclus van maximaal rond de 30 dagen.
= afgeleid van Leuciscus.
Karpers uit noordelijk gematigd gebied binnen de orde van de ➛Cypriniformes. Deze vielen tot 2018 als de subfamilie Leuciscinae onder de ➛Cyprinidae, waar een uitgebreidere beschrijving is te vinden die ook voor deze vissen geldt. Een klein aantal geslachten bevat enkele soorten die in de regel beperkt geschikt zijn voor de aquariumhobby, als ze al niet door wettelijke maatregelen zijn beschermd:
Abramis, Alburnoides, Alburnus, Cyprinella, Leucaspius, ➛Leuciscus, ➛Notropis, Phoxinus, Pimephales en Pteronotropis.