Primitieve orde uit de klasse van de kieuwpootkreeften of ➛Branchiopoda met een wereldwijde verspreiding. Dieren zonder ➛carapax of ➛rostrum die alle op de rug zwemmen. Vooral de soorten uit de familie van de ➛Artemiidae zijn voor de aquariumhouder van belang.
De orde is op te delen in twee groepen: soorten die leven in hoge bergmeren en op de polen, alle in zoet water, en de soorten, die ook voor de aquaristiek van belang zijn, die leven in sterk verzilte meren. Deze meren verliezen uitsluitend water door verdamping en worden daardoor steeds zouter. De kreeftensoorten kunnen hierin overleven bij gebrek aan vijanden: die zijn in de loop der tijd in het steeds zoutere water uitgestorven. De kreeftjes kunnen in het zoute water overleven doordat ze bij iedere slag van hun zwempoten overtollig zout afdrijven.
Door taxonomische bevindingen vallen deze meervallen onder twee families:
Geneesmiddelen bedoeld om ziekteverwekkers in- of uitwendig te doden. Oorspronkelijk uitscheidingsproducten van planten, ➛schimmels, korstmossen en ➛bacteriën, bedoeld om sterkere concurrentie te kunnen bieden tegen andere organismen. Zie verder ➛geneesmiddelen.
Speerblad
Klein geslacht van moerasplanten met 10 soorten uit de familie van de ➛Araceae.
De naam van het geslacht komt van de voorkeur van deze planten voor gedempt licht: Anubis is de god van de onderwereld. Alle soorten hebben stevige, brede, donkere bladeren die nogal van vorm kunnen variëren. Om te voorkomen dat de bladeren veralgen is het aan te raden de planten niet te veel licht te geven.
Deze ➛hechtplanten groeien met een ➛rizoom dat zowel op harde ondergrond als op de bodem kan groeien. Dit rizoom niet onder de grond plaatsen, dit leidt tot rotting.
Nigeria, Kameroen. Groeit daar langs oevers die periodiek onder water staan.
De hier beschreven variant nana heeft een klein blad, staande op een even lange steel, die ontspruit aan het rizoom. De plant is een trage groeier en de bladeren hebben de neiging te veralgen. Eenmaal een flink veld ervan is echter zeer de moeite waard en geeft bodemdieren een prima beschutting.
Hoogte tot 10 cm, breedte tot 40 mm.
Een typische moerasplant, die zowel emers als submers te houden is. Meer licht levert snellere groei op, maar de plant tolereert een wijd bereik aan lichtsterkte.
Geschikt voor aquaria vanaf 60 liter.
Temperatuur: 22 tot 28° C
pH: 6-8 dH: 4-18 fH: 7-32 ppm: 70-300
De barteri kent een vijftal variaties, waarvan de var. nana (klein) de bekendste is. De andere vier zijn barteri var. angustifolia, barteri var. barteri, barteri var. caladiifolia en barteri var. glabra, allemaal minder geschikt voor aquariumgebruik. De varianten verschillen vooral wat betreft bladvorm.