= in bronnen levend.
Klein geslacht van mossen met 8 soorten uit de familie van de ➛Fontinalaceae.
Klein geslacht van watermossen, verspreid over de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Soorten komen voor in zowel stilstaand als stromend water. Voor aquariumgebruik komt alleen F. antipyretica in aanmerking.
Hedwig 1801
Bronmos
Eurazië, Noord-Amerika en Noord-Afrika. In Nederland en België vrij algemeen in langzaam tot snel stromende beken.
Uiterlijk als vermeld bij de familie.
Hoogte tot 40 cm, breedte tot 5 mm.
Bronmos is vooral voor het koudwateraquarium geschikt. In de natuur komt het vooral in stromend, vrij koud water voor. Planten uit zulk water zijn niet lang houdbaar, binnen enkele maanden kwijnen ze weg. Planten uit stilstaand water en liefst een hogere temperatuur gaan langer mee. Vooral voor kweekbakken is het mos bijzonder praktisch, vanwege de desinfecterende werking.
Geschikt voor aquaria vanaf 30 liter.
Temperatuur: 10 tot 18° C
Verouderd middel voor ➛desinfectie. Onderdeel van het nog vaak geadviseerde ➛FMC. Onaangenaam ruikend giftig gas met de molecuulformule CH₂O. Ook bekend als methanal. Formaline of formol is de naam voor een oplossing van 37% er van in water.
Bruikbaar als conserverings- en ontsmettingsmiddel, als alternatief voor of in combinatie met ➛malachietgroen. Het tast eiwitten aan, onder andere RNA en ➛DNA, wat bij kleine organismen als ➛parasieten leidt tot verlies van lichaamsfuncties. 15 tot 25 mg formaline per liter kan voor baden langer dan een uur worden gebruikt, kort durende baden van 20 tot 60 minuten met 60 tot 250 mg/l. Formaldehyde verbruikt veel zuurstof tijdens oplossing, reden om het water goed te ➛beluchten tijdens de behandeling. De stof vervalt binnen 30 uur bij kamertemperatuur. Ventileer goed tijdens gebruik, de stof is zeer reactief.
Formaldehyde is bewezen kankerverwekkend.