= vlak draaiend.
Klein geslacht van slakken met 5 soorten uit de familie van de ➛Planorbidae.
Longslakken die wereldwijd voorkomen in zoet water. Het huis is in verhouding tot het lichaam groot en linksdraaiend gewonden in, zoals de naam al aangeeft, het platte vlak. Het huis wordt vlak liggend gedragen. De bovenkant is de kant waarvan de opening iets over de onderkant hangt. Het huis is gekield, dat wil zeggen dat er een opstaande rand over de spiraal loopt, maar deze is niet afgerond. Het huis is bruin doorzichtig. De kleur van het lichaam varieert van lichtbruin, roodbruin tot donkerbruin.
Deze slakken leven in allerlei langzaam stromend of stilstaand water, meestal in de oeverzone. Ook dieper worden ze aangetroffen, maar alleen in zuurstofrijke omstandigheden.
Linneaus 1758
Gewone schijfhoorn
Inheems in Europa en Azië tot het Baikalmeer; Noord-Afrika.
Huis als vermeld bij het geslacht. Het lichaam is doorschijnend donker grijsbruin, met een rode gloed dankzij de aanwezigheid van hemoglobine. Dunne, lange tasters.
Lengte tot 17 mm.
De dieren vermeerderen zich in het aquarium gemakkelijk.
De groep aquariumdieren die uitsluitend plantaardige kost eet, de ➛herbivoren, is maar klein. Veel dieren kunnen er als aanvulling echter niet zonder. Dat betekent niet dat deze beperkt zijn tot ➛algen en een plantaardige voedertablet; er kan vers voedsel worden gegeven. Algen hebben de moeilijkheid meestal ongewenst te zijn, maar gewenst zijn ze ook niet makkelijk.
Gelukkig eten de meeste dieren, soms na enige gewenning, ook groenten en fruit. Deze bevatten vele essentiële vitaminen en mineralen. Wel zijn er een aantal zaken om mee rekening te houden:
Plantenrijk
Van oudsher werden organismen opgedeeld in de twee hoofdgroepen ➛Animalia of dierenrijk en Plantae, het plantenrijk. De huidige indeling is ondertussen diverser geworden. Zo vallen niet-groene algen en schimmels (➛Fungi) elk onder een eigen onderrijk. Voor aquariumtoepassingen hebben deze taxonomische haarkloverijen echter maar beperkt nut en is de oude indeling wel zo praktisch.
Aquariumplanten vallen alle onder de stam Embryophyta of landplanten, met name de ➛Spermatopsida of zaadplanten, maar ook enkele sporenplanten als varens (➛Polypodiopsida) en ➛mossen vinden hier hun weg, zelfs enkele algen uit de ➛Chlorophyta.