Kleine kroosvarenknerii

Kleine kroosvaren

Azolla cristata

Kleine vlotvaren

Salvinia natans

Kleurtemperatuur

Waarde om de lichtkleur aan te geven. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin, K, een eenheid voor ➛temperatuur, gebaseerd op het absolute nulpunt van -273° op de Celsiusschaal. De bepaling gaat aan de hand van een theoretisch instrument met de naam 'zwart lichaam', dat bij een gegeven temperatuur een bijbehorende kleur uitstraalt.

Kleurtemperatuur
Kleurtemperatuurschaal in Kelvin

Werd voorheen vooral de warme, veel rood en geel ➛licht bevattende kleur van de gloei- of halogeenlamp (2600 tot 3200 K) als aangenaam kijklicht beschouwd, tegenwoordig zijn de voorkeuren diverser geworden en wordt ook daglicht- (4500 tot 5500 K) of nog koeler gewaardeerd. Een koele lamp levert ook niet automatisch een koude kijkervaring op. De kleuren van de aquariuminhoud bepalen ook het kijklicht, niet alleen de lamp. Belangrijk is dat de lamp het volledige kleurenspectrum uitstraalt.

Klimbaarsachtigen

Anabantiformes

Klimbaarzen

Anabantidae

Klimmeervallen

Astroblepidae

Klimopfamilie

Araliaceae

Klokdiertjes

Vorticella

Klokjesfamilie

Campanulaceae

Kluwenalgen

Olijfgroene ➛algen uit de stam van de ➛Chlorophyta, die in warrige losse plukken van drie à vier centimeter doorsnede op de bodem liggen. De algen zitten nergens aan vast, maar kunnen zonder ingrijpen de hele bodem bedekken. Weliswaar onschadelijk, maar wel snelgroeiend en hardnekkig. Vooral lage voorgrondplanten kunnen er veel hinder van ondervinden.

Door hun rommelige indruk is de decoratieve waarde te betwisten. De algen kunnen het wel goed doen in kweekbakken als beschutting voor jonge vis.

Laten zich vrij eenvoudig met het water verversen afhevelen. Plukken kunnen echter makkelijk achterblijven tussen planten en decoratie, reden waarom het verwijderen enige zorg vraagt.

knérii

= naar de Oostenrijkse ichtyoloog Kner.

Bunocéphalus