MishandelingMn

Mishandeling

Behandeling die het lichaam van een ➛organisme beschadigd of de levensduur daarvan verkort.

In die zin is ook het aquariumhouden zelf mogelijk een vorm van mishandeling, een standpunt dat door velen zal worden onderschreven. En het kan niet worden ontkend dat meerdere soorten in het wild door de siervishandel in moeilijkheden zijn gekomen, laat staan dat het transport van vissen een diervriendelijke onderneming is. Maar transport is nu eenmaal onontkoombaar, of heel de handel in aquariumdieren moet worden verboden. Het gaat hier om doelbewuste mishandeling die goedverkochte producten oplevert.

Daarbij gaat het met name om voor de siervishandel gekweekte producten, die door het onwetende publiek om hun bijzonder- of bizarheid worden gewaardeerd. Daarbij wordt, voor zover mogelijk, nooit vermeld dat het om levend bewerkte dieren gaat, waardoor men in de veronderstelling kan verkeren dat deze soort daadwerkelijk in het wild voorkomt. Door selectieve kweek verkregen kleurvormen hebben in de regel een gezond lichaam, anders is het met gesluierde vinnen (met de kempvis als absolute nummer 1), blaasogen (goudvis), leeuwenkop (goudvis), en de meest twijfelachtige vorm: vissen met ingespoten kleuren. De soort die de twijfelachtige eer heeft daardoor als eerste te zijn getroffen is de ➛Indische glasbaars, die met een rode, groene, gele, blauwe en paarse rug te koop is in sommige zaken. Ondertussen zijn daaraan onder andere de algeneter ➛Gyrinocheilus aymonieri en de ➛rouwtetra toegevoegd. Ook de koikarper wordt niet gespaard en kan met Japanse teksten op de flank worden verkregen.

De methoden waarmee dit wordt uitgevoerd zijn alles behalve diervriendelijk (vooral naar Westerse waarden) en worden door veel dieren niet overleefd. Werd de glasbaars nog met injecties behandeld, tegenwoordig zijn lasertechnieken in gebruik, waarmee teksten en symbolen kunnen worden ingebrand, waarna een verfbad de onbeschermde huid inkleurt. Als dieren dit al overleven zijn ze in de regel geen lang leven beschoren. Naar wat de dieren aan pijn lijden kan slechts naar worden gegist.

Misvormingen

Afwijkingen van de gemiddelde lichaamsbouw die een plant of dier meer of minder belemmeren in het functioneren. Deze treden op als

Bij het kopen van vissen is het zaak te letten op aanwezige misvormde vissen. Een bonafide handelaar zal deze niet verkopen en zullen vermoedelijk bij deze niet worden aangetroffen, maar geheel uit te sluiten is het niet. Wijs de gewenste vissen aan als daar niet om wordt gevraagd en schroom niet om een niet gewenste vis weer terug te zetten of te laten zwemmen. Wie betaalt, bepaalt.

Misvormingen ontstaan vooral tijdens de ➛opfok van jonge dieren, doorgaans komen deze na een paar weken tot uiting. Gezonde, geslachtsrijpe vissen zullen in de regel geen misvormingen oplopen. Het optreden van misvormingen is dan ook vooral voor ➛kwekers een factor om rekening mee te houden. Genezing is niet mogelijk en een plezierig leven is een dergelijk dier niet beschoren, reden om het snel te ➛doden. Indien een belangrijk deel van de nakomelingen misvormingen vertoont leidt doorkweken met de overige, ogenschijnlijk gezonde, dieren tot nog hogere percentages misvormde exemplaren. Ook doorgeven aan anderen (die er mogelijk ook jongen van krijgen, al dan niet bedoeld) is te ontraden. Het doden van alle nakomelingen is hier de beste optie.

Misvormingen kunnen het gevolg zijn de volgende oorzaken:

Mn

Mangaan