MagnesiumMalacostraca

Magnesium

= naar het Griekse gebied Magnesia.

Mg

Magnesium, chemisch element Mg, komt in de natuur alleen in verbindingen voor en is een belangrijk ➛sporenelement voor onder andere planten. ➛Chlorofyl is opgebouwd rond een magnesiumatoom.

Een magnesiumtekort is te herkennen aan geel kleurende jonge en oudere bladeren met groene hoofdnerven en lijkt op een ➛ijzertekort.

magníficus

= schitterend.

Hypsolébias

máibarae

= van de stad Maibara (Japan).

Distichophýllum

májor

= eerste, grootste.

Aquárius

Lagarósiphon

Phenacográmmus

majúsculus

= met een vergrote vetvin.

Bagríchthys

malabáricus

= uit Malabar.

Devário

Malachietgroen

Wat verouderd middel voor ➛desinfectie en bestrijding van ziekten. Bestanddeel van het nog vaak aanbevolen ➛FMC.

Malachietgroen
Malachietgroenkristallen.

Groene, giftige kleurstof in poedervorm, die voor beide toepassingen sterk verdund kan worden gebruikt. Werkt goed tegen de waterschimmel ➛Saprolegnia en tegen uitwendige eencelligen, zoals ➛Ichthyobodo, ➛Ichthyophthirius (witte stip), ➛Tetrahymena en ➛Trichodina. Het is een belangrijk bestanddeel in meerdere ➛geneesmiddelen. Vissen als meervallen en karperzalmen, en ook kreeftachtigen verdragen het middel niet goed, zorgvuldig gebruik is vereist. De giftige werking is sterker bij zuurder en warmer water, dosering navenant verlagen.

Schadelijke bijwerkingen kunnen ontstaan door opstapelen in het lichaam, in de vorm van schade aan verschillende organen en de vorming van kankergezwellen. Te verwijderen met ➛actief kool.

Ook giftig voor mensen en kan leverkanker veroorzaken. Draag bij voorkeur handschoenen en gelaatsbescherming bij het gebruik. Houdt het middel buiten bereik van kinderen. Resten niet door de gootsteen spoelen, maar behandelen als chemisch afval.

Malacóstraca

= met een zacht omhulsel.

Hogere kreeftachtigen

Grootste klasse van van veelvormige kreeftachtigen uit de onderstam van de ➛Crustacea. Onder deze groep vallen de meeste dieren die bij het grote publiek bekend staan als kreeftachtigen.

Deze zijn te herkennen aan het in secties verdeelde lichaam, zoals bij ➛insecten, met een kop (cephalus), borststuk (➛thorax) en achterlijf (➛abdomen), waarbij de eerste twee vaak zijn vergroeid tot een kopborststuk (cephalothorax), voorzien van een rugschild, de ➛carapax. De drie secties zijn zelf weer verdeeld in segmenten, in totaal rond de twintig, met aan de meeste een paar ledematen, bedoeld voor lopen, zwemmen en eten. De laatste zijn voorzien van scharen, die bij krabben en kreeften indrukwekkend groot kunnen zijn.

In het aquarium zijn meerdere groepen binnen deze interessant: