Magnesiummalabaricus

Magnesium

= naar het Griekse gebied Magnesia.

Mg

Magnesium, chemisch element Mg, komt in de natuur alleen in verbindingen voor en is een belangrijk ➛sporenelement voor onder andere planten. ➛Chlorofyl is opgebouwd rond een magnesiumatoom.

Een magnesiumtekort is te herkennen aan geel kleurende jonge en oudere bladeren met groene hoofdnerven en lijkt op een ➛ijzertekort.

magníficus

= schitterend.

Hypsolébias

máibarae

= van de stad Maibara (Japan).

Distichophýllum

májor

= eerste, grootste.

Aquárius

Lagarósiphon

Phenacográmmus

majúsculus

= met een vergrote vetvin.

Bagríchthys

Makunáima

= naar de lokale god van de dieren.

Klein geslacht van ➛karperzalmen met 4 soorten uit de familie van de ➛Acestrorhamphidae.

Scholenvissen met een scheef ruitvormig lichaam, grotendeels zilvergrijs, soms met gedeeltelijke lengtestreep. Vrij hoog gebouwd, zijdelings sterk afgeplat, met een wat stompe kop met een kleine eindstandige bek. Buiklijn rond. De korte rugvin net voorbij het hoogste rugpunt, de lange aarsvin langs het gehele oplopende deel van de staart. Staartvin gevorkt. Mannen feller gekleurd, vrouwen steviger van bouw.

De enige soort die als aquariumvis bekend is, is de al vele decennia bekende diamantzalm. Deze is recent in dit geslacht ondergebracht. Een rustige en vrij weinig eisende soort, ook geschikt voor het ➛gezelschapsaquarium. Zie de link naar karperzalmen boven voor algemene informatie over verzorging, gedragen kweek.

pittiéri

Eigenmann 1920

Diamantzalm

Endemisch in het Valenciameer en de aanvoerende rivieren in Venezuela. Te vinden in ondiep vrij dicht begroeid water.

Makunaima pittieri
De diamantzalm. © ➛P. Maguire

Vorm als aangegeven bij het geslacht. Wat transparante vissen, grijzig wit met een bruinig gele rug, en een paarsige tot groenige weerschijn. Meerdere schubben met zilverglans. Soms is een donkere lengtestreep zichtbaar. vooral op de achterste helft. Daarboven een onduidelijke, groenige band. Oog met rode bovenkant. Mannen groter, intenser gekleurd en met verlengde rug-, aars- en buikvinnen. Vrouwen wat voller.

Lengte ♀ tot 5 cm, ♂ tot 6 cm.

Tijdens de kweek jagen mannen vrouwen intens na. Tot 400 eieren worden afgezet. De jongen groeien snel.

Geschikt voor aquaria vanaf 100 liter.

Temperatuur: 24 tot 28° C

pH: 5-7   dH: 4-12   fH: 7-21   ppm: 70-200

Alhoewel deze oudgediende onder de aquariumvissen in het wild een bedreigde soort is, worden winkels vrijwel uitsluitend met commerciële ➛nakweek beleverd.

Kopen: ok.

malabáricus

= uit Malabar.

Devário