Veel gebruikte naamtoevoeging voor veelal Zuid-Amerikaanse killivissen uit de familie van de Rivulidae, maar ook enkele Afrikaanse geslachten. Het is een oude Griekse benaming voor een soort kleine vis, door de Franse zoöloog Georges Cuvier voor het eerst gebruikt in 1816.
= afgeleid van Lebiasina.
Spatzalmen
Kleine familie uit de orde van de karperzalmachtigen of ➛Characiformes. Hun verspreiding loopt van Costa Rica tot in Paraguay. In Chili ontbreken ze.
Langgerekte, slanke vissen met een rond lichaam van 2 tot 18 cm lengte, soms wat steviger van bouw. De vrijwel rechte ruglijn duidt op een leven nabij het wateroppervlak, alhoewel ook de middenzone geregeld wordt opgezocht. De kleine bek is eindstandig of licht bovenstandig. Bovenste staartvinlob soms langer dan de onderste. Rug- en aarsvin ver naar achteren staand. Soorten komen uitsluitend in zoet water voor.
Met name de geslachten uit de onderfamilies Pyrrhulinini en Nannostomini zijn bij aquariumhouders populair:
➛Copeina, ➛Copella, ➛Pyrrhulina en ➛Nannostomus.
Type ➛verlichting met lichtdioden, beter bekend als leds. De light emitting diode heeft sinds de jaren '90 een snelle ontwikkeling doorlopen als energiezuinig licht alternatief, binnen de aquariumwereld met name voor ➛TL verlichting.
Behalve een laag verbruik zijn er meer voordelen aan leds, zoals de hogere efficiëntie, waardoor leds minder energie in warmte omzetten dan de alternatieven en minder ventilatievoorzieningen nodig hebben. Bovendien zijn leds dimbaar, al is het dimmen ervan eerder een noodzaak dan een optie, gezien de felheid van de leds. Een automatische dimmer kan de levensduur van de leds bovendien belangrijk vergroten. Aanbevolen wordt de leds tot maximaal 90 of 95% te belasten. Leds kunnen dan ongeveer 50.000 branduren meegaan. Daarmee zijn leds flink duurzamer dan TL buizen. Leds zijn puntlichtbronnen, wat de veel gewaardeerde glinsteringen op vissen geeft. Ook zijn schaduwen te zien. Het belangrijkste punt is het vrij complete continue kleurenspectrum van de nieuwste leds: afgezien van een dip in het groene gebied is dit mooi constant en benadert van alle typen het beste zonlicht.
Nadelen van leds zijn de vrij hoge aanschafwaarde, alhoewel de lange levensduur daar veel van vergoed. Deze levensduur moet zich echter nog wel bewijzen, aangezien leds nog maar recent voor aquariumgebruik op de markt zijn. De noodzaak van een automatische dimmer drijft de prijs op, al is bij commerciële units meestal al een regelaar aanwezig. Wat in eerste instantie een voordeel lijkt is de mogelijkheid om de verschillende kleuren naar wens te mengen, maar om daarin de juiste balans te vinden kan voor eindeloos gesleutel zorgen. Ook de kwaliteit van de aangeboden verlichting varieert, vooral de waterdichtheid levert nogal eens problemen. Koop bij voorkeur van een merk met een goede reputatie. Dat betekent doorgaans wel weer een hogere prijs.
Ook voor bestaande aquaria met TL verlichting zijn led buizen ontwikkeld, zodat ingrijpend verbouwen van de lichtkap achterwege kan blijven.