In de handel verkrijgbare ronde bolletjes ➛klei van ruim een centimeter in doorsnee. Bemest met een ijzerpreparaat zijn deze met name bedoeld voor planten die hoofdzakelijk hun voeding via de wortels opnemen, zoals ➛moerasplanten.
Kleikorrels zijn gedroogd, dus ongebakken en worden onder water vrij snel weer zacht. Aanbrengen in de aquariumbodem van een bestaand aquarium dient daarom snel te gebeuren. Druk de kleikorrel zo diep mogelijk in de ➛bodem om bij onderhoud daaraan geen wittige mist op te dwarrelen, deze is erg fijn en blijft lang in het water hangen.
➛Elatine hydropiper
➛Lemna minor
➛Najas minor
➛Isoetes echinospora
➛Bithynia leachii
➛Azolla cristata
➛Salvinia natans
Waarde om de lichtkleur aan te geven. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin, K, een eenheid voor ➛temperatuur, gebaseerd op het absolute nulpunt van -273° op de Celsiusschaal. De bepaling gaat aan de hand van een theoretisch instrument met de naam 'zwart lichaam', dat bij een gegeven temperatuur een bijbehorende kleur uitstraalt.
Werd voorheen vooral de warme, veel rood en geel ➛licht bevattende kleur van de gloei- of halogeenlamp (2600 tot 3200 K) als aangenaam kijklicht beschouwd, tegenwoordig zijn de voorkeuren diverser geworden en wordt ook daglicht- (4500 tot 5500 K) of nog koeler gewaardeerd. Een koele lamp levert ook niet automatisch een koude kijkervaring op. De kleuren van de aquariuminhoud bepalen ook het kijklicht, niet alleen de lamp. Belangrijk is dat de lamp het volledige kleurenspectrum uitstraalt.