DesinfecterenDesmocaris trispinosa

Desinfecteren

Ontdoen van ziektekiemen. Om een (her)besmetting met een ➛parasiet te voorkomen is het in veel gevallen van belang gebruikte voorwerpen in een aquarium, en eventueel het aquarium zelf, te behandelen met een ontsmettingsmiddel of antisepticum.

Een vrij eenvoudige manier van ontsmetten is met heet water van minimaal 60°, beter nog 80°. De meeste bacteriën overleven dit niet en in de meeste gevallen is dit afdoende. Meer dan een redelijk effectieve methode is het dan ook niet; betrekkelijk veilig is het daarentegen wel. Buiten dat 80° erg heet is, is het enige risico hierbij het barsten van een ruit als gevolg van te sterke temperatuurverschillen. Breng de ruiten geleidelijk op temperatuur met warm water en voeg steeds heter water toe. Toevoegen van azijn verbeterd de ontsmettende werking nauwelijks, maar ontkalkt en ➛reinigt. Toevoegen van ➛zout is alleen effectief tegen een beperkt aantal parasieten.

Effectievere, maar vaak minder veilige, veel gebruikte ontsmettingsmiddelen zijn:

Voor meerdere middelen vindt een registratie plaats, vaak wordt ook nog naar de reden van de aanschaf gevraagd, dit is wettelijk verplicht. Zie voor gebruik onder ➛geneesmiddelen.

Desmocarídidae

= afgeleid van Desmocaris.

Monotypische familie uit de infraorde van de ➛Caridea, die slechts het geslacht ➛Desmocaris bevat.

Desmócaris

= gevangen garnaal.

Klein geslacht van garnalen met 2 soorten uit de familie van de ➛Desmocarididae.

Kleine garnalen uit Centraal- en West-Afrika, waarvan alleen D. trispinosa maar zelden in Nederland en België wordt aangeboden. Opvallend aan de dieren is hun typische manier van zwemmen, wat ze, zowel voor- als achteruit en zelfs zwevend, veel doen. Dankzij hun karakteristiek gevormde ➛pleopoden zijn ze hiertoe in staat.

trispinósa

Aurivillius 1898

Afkomstig uit Afrika, verspreid van Guinee tot in het Congo stroomgebied in beschaduwde, zeer gevarieerde watertypes waar stroming ontbreekt en een overvloed aan afvalmateriaal is te vinden. De drijfplant Eichhornia crassipes lijkt altijd aanwezig te zijn. Deze biedt schijnbaar een geschikt voedselmilieu.

Desmocaris trispinosa
Desmocaris trispinosa. © ➛M. Klaver
Kleine garnaal met een zeer slank ➛abdomen, halverwege voorzien van een hoge welving als bij ➛Palaemon. De ➛carapax is vrij klein, de kop is daarentegen bovengemiddeld groot, evenals de ogen, met een lang en recht, grof getand ➛rostrum, aan zowel boven- als onderkant. Poten en antennen lang, opvallend lange pleopoden ook, wat de rankheid versterkt. Lichaam geheel doorschijnend, soms wittig, met een opvallend darmkanaal door het abdomen, daarop ook per ➛pleon een goudbruin vlekje op de flank. Op de carapax een goudbruine contourtekening aan onder- en achterkant. Rug enigszins bruin, ogen donkerbruin.

Lengte ♀ tot 45 mm, ♂ tot 35 mm.

Weinig eisende, vreedzame dieren die een breed bereik aan ➛waterkwaliteit verdragen. Houdt van deze warmtebehoeftige dieren er minimaal 10 bijeen. Combineer een goede beplanting met voldoende zwemruimte, en houdt de stroming beperkt. Voedsel als bij andere garnalen, wat van alles kan zijn, van ➛herfstbladeren, gekookte groenten tot ➛droogvoer, bij voorkeur van ➛plantaardige oorsprong. Springlustige dieren, dek het aquarium daarom goed af.

De kweek is niet moeilijk. De kleine broedkorf bij de vrouwen staat tot hooguit 15 van de grote eieren toe. De draagtijd duurt tot zes weken en jongen komen relatief groot en volledig ontwikkeld ter wereld.

Geschikt voor aquaria vanaf 60 liter.

Temperatuur: 22 tot 30° C

pH: 6-8   dH: 0-30   fH: 0-53   ppm: 0-500

Kopen: ok.