OstariophysiOsteoglossiformes

Ostariophýsi

= blaas met beentjes.

Meervalachtigen en karperachtigen

Een belangrijke superorde voor de aquaristiek uit de infraorde van de ➛Teleostei met een wereldwijde verspreiding. Het omvat 68% van alle zoetwatervissen en daarmee vele soorten aquariumvissen. Kenmerkend aan al deze soorten is de aanwezigheid van het ➛orgaan van Weber, een reeks beentjes die verbinding maken met de zwemblaas en daarmee voor een nauwkeurig gehoor en drukmeting zorgen en waarnaar ook de naam verwijst. Belangrijke aquaristische orden zijn de:

karperzalmachtigen of ➛Characiformes;

karperachtigen of ➛Cypriniformes;

mesaalachtigen of ➛Gymnotiformes;

meervalachtigen of ➛Siluriformes.

Osteíchthyes

= vissen met beenderen.

Beenvisachtigen

Superklasse van vissen uit de stam van de ➛Chordata die, op een enkele uitzondering na, een skelet van been of bot bezitten. De belangrijkste, en ook voor de aquaristiek interessantste groep hierbinnen vormen de straalvinnigen of ➛Actinopterygii.

Osteoglóssidae

= afgeleid van Osteoglossum.

Arowana's

Familie van grote, langwerpige roofvissen uit de orde van de ➛Osteoglossiformes.

De verspreiding is wereldwijd in tropisch gebied, in Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. Zijdelings sterk samengedrukte vissen met een niet geheel parallelle rug- en buiklijn, waardoor het lichaam naar achteren taps toeloopt. De kop is driehoekig, met een diep ingesneden bovenstandige bek die aan de onderkant scharniert en bij openen de kop min of meer splijt, geschikt voor zeer grote prooien. Aan de onderlip zijn twee vlezige, spitse tasters bevestigd. De rugvin beslaat ongeveer het achterste derde deel van het lichaam, de aarsvin de helft. De staart is rond waaiervormig en erg klein. Schubben zijn erg groot en lopen in een schuine patroon achterwaarts af.

Arowana's zijn populair in Aziatische restaurants en in dierentuinen, maar voor het huiskameraquarium worden ze al snel te groot, en kunnen om die reden als ongeschikt worden beschouwd. De gemiddelde lengte van deze vissen bedraagt zo'n 60 tot 80 cm, dit vereist een aquarium van 1500 liter of meer.

Osteoglossifórmes

= afgeleid van Osteoglossum.

Beentongvissen

Kleine orde van primitieve vissen uit de infraklasse van de ➛Teleostei of beenvissen. Een kleine 250 soorten komen wereldwijd verspreid voor in tropisch en subtropisch gebied, voornamelijk in zoet water. Kenmerkend is de benige tong, soms getand, waaraan de dieren hun naam ontlenen. De soorten zijn verdeeld over vier families met zeer diverse vormen:

Gymnarchidae, ➛Mormyridae, ➛Notopteridae, ➛Osteoglossidae en ➛Pantodontidae.

Voorheen vielen de Gymnarchidae en Mormyridae onder de orde van de Mormyriformes, nu een synoniem voor deze orde.