Hoeveelheid opgelost ➛zout in water. Deze kan in verschillende eenheden worden uitgedrukt. De meest gebruikte zijn gram/liter, wat overeen komt met massapromille, m‰. Sterkere gehalten kunnen worden aangegeven met m%, massaprocent. Andere eenheden zijn dichtheid in g/cm³ en S.G. (Soortelijk Gewicht), maar deze zijn temperatuur afhankelijk en vooral de laatste wordt weinig meer gebruikt.
Overigens is de omrekening van g/l naar g/cm³ vrij eenvoudig: aantal g/l x 0,00074 + 1.
Verhoudingen in saliniteit tussen watersoorten (g/cm³ bij 20°):
Vaak wordt gesproken van thee- of eetlepels per liter of per 10 liter. Eén theelepel komt ongeveer overeen met 4 gram, een eetlepel met 15-16 gram. Voor 1 m‰ kan een theelepel op 4 liter, of een eetlepel per 15 liter water worden aangehouden.
Gebruik voor een zouttoevoeging liefst aquariumzout.
Eenvoudige desinfecterend ➛geneesmiddel bij ➛ziekte en voor ➛behandeling van ➛verwondingen. De te behandelen vis wordt daartoe in het ➛schepnet korte tijd in de vooraf aangemaakte zoutoplossing gedompeld, of gedurende langere tijd in een ➛quarantaine aquarium. Voor de vis is de korte behandeling zwaar, maar slechts weinig uitwendige ➛parasieten overleven dit.
Maak voor de kort durende behandeling een goed opgelost mengsel tot maximaal 15 m‰ (tenzij anders aangegeven) zout en aquariumwater aan en voer de temperatuur 2° op. Vaak wordt jodiumvrij zout aangeraden, maar onduidelijk is waarom. Zee- of aquariumzout zijn een prima, maar duurder alternatief. Hang de vis 20 minuten in de oplossing. Zet daartoe een timer.
Vaak wordt een nog sterker zoutbad aangeraden, met een duur van maximaal een minuut. De vraag is of de werking daarvan beter is. Het risico voor de vis neemt echter wel toe, aangezien de duur ervan bijzonder nauw komt.
Sommige vissen slaan wit of juist heel donker uit tijdens de behandeling. Dit verdwijnt weer zodra de vis terug in het aquarium wordt geplaatst.
Het preventief toedienen van een lichte dosis zout aan het aquariumwater voor desinfectie is een veel bediscussieerd onderwerp. Ongetwijfeld zullen sommige ziektekiemen of parasieten een kleine zouttoevoeging niet verdragen, maar dat geldt ook voor meerdere vissoorten, met name die uit een mineraalarme omgeving. Ook veel waterplanten verdragen een zouttoevoeging niet. In het algemeen is een dergelijke zouttoevoeging alleen bruikbaar bij het houden van dieren die ook in brak water voorkomen. Gebleken is dat deze wél profijt hebben van een kleine hoeveelheid zout in het water. Vergeet in zo'n geval niet bij iedere waterwissel vers zout toe te voegen.