SignaalstoffenSiluridae

Signaalstoffen

Lichaamsstoffen die een regulerende werking hebben op ➛organen of ➛organismen die over de bijpassende receptoren beschikken.

Dit kan zowel remmend als stimulerend zijn. Binnen het lichaam zijn de receptoren eiwitten die zich in de celmembraan van uitsluitend dat orgaan bevinden. Het orgaan kan ver van de inwendig hormonen afgevende of endocriene klier zijn verwijderd.

De aanmaak van signaalstoffen wordt bepaald door de hersenen, die weer worden aangestuurd door de beleving van het organisme, zoals ➛stress, opwinding en rust. Deze kunnen het gevolg zijn van allerlei invloeden als het weer, soortgenoten, predatoren, etc.

Voor de aquariaan is het gebruik van hormoonpreparaten af te raden, hiervoor is veel vakkennis vereist. In de wereld van de commerciële kweek wordt er echter geregeld gebruik van gemaakt om moeilijk te kweken dieren te kunnen vermeerderen. Veel signaalstoffen, vooral eiwit gebaseerde hormonen, zijn niet soortspecifiek en kunnen uit andere dieren worden gewonnen.

Bekende signaalstoffen zijn hormonen, feromonen en neurotransmitters; minder bekend zijn cytokinen, agonisten en antagonisten.

Bekende endocriene klieren zijn de hypofyse, de nieren en de schildklier.

signáta

= gemarkeerd.

Belóntia

Sikkelmossen

Drepanocladus

Sikkeltetra

Hyphessobrycon jackrobertsi

Siliconenlijm, siliconenkit

Pastavormige lijm voor waterdicht voegen van vele materialen, oorspronkelijk op basis van azijnzuur voor uitsluitend glas en keramiek, zeer geschikt voor het ➛bouwen van een aquarium. De lijm is sterk genoeg om zonder verdere versteviging de glazen ruiten van een aquarium bijeen te houden, ook van een 2000 liter exemplaar van drie meter lang. Het stevig bevestigen van stenen en hout aan glas kan er ook mee, bijvoorbeeld om omvallen te voorkomen.

Siliconenkit is behalve waterdicht ook flexibel, zeer temperatuurbestendig en behoorlijk scheurvast. Vooral de trekbelasting is hoog, zijwaarts afschuiven is het redelijk tegen bestand. Wel kunnen geneesmiddelen de uitgeharde kitlaag doen verkleuren, en de dunne randen door schimmelvorming loslaten. Als dit serieuze vormen aanneemt kan het noodzakelijk zijn de kit te vervangen, wat in de regel betekent dat het aquarium herbouwd moet worden. Oude kitlagen kunnen met een scherp mes worden weggestoken en van het glas worden geschraapt, waarna de laatste sporen met aceton kunnen worden weggepoetst.

Het assortiment lijmen is zeer uitgebreid, en naast de oorspronkelijke azijnzuurbasis zijn er ook neutralere soorten voor andere te hechten materialen ontwikkeld. In veel gevallen wordt een schimmelwerend middel toegevoegd om de duurzaamheid te vergroten. Al deze factoren hebben de keus er niet eenvoudiger op gemaakt. Let er daarom op of de verpakking vermeld of de lijm voor aquariumbouw geschikt is.

Silúridae

= afgeleid van Silurus.

Echte meervallen

Familie van langgerekte, ongepantserde meervallen uit de orde van de ➛Siluriformes.

De verspreiding beslaat Europa en Azië, met het zwaartepunt in Zuidoost-Azië. Ontbreken in Centraal-Azië. De familie is ruwweg op te delen in de Europese dieren uit gematigd klimaat en de tropische soorten uit Azië. In België en Nederland komt één soort voor in het geslacht ➛Silurus.

Het naakte lichaam is bij de kop cilindrisch of matig verbreed, naar de staart meer zijdelings afgeplat. Kop met vaak een brede bek, eindstandig, met tot vier paar baarddraden. Rugvin kort en ver vooraan, de aarsvin loopt van de kleine buikvinnen tot de staart onder het gehele, lange achterlijf. Staart smal waaiervormig.

De meeste soorten worden te groot voor aquariumdoeleinden. Geslachten met daarvoor wel geschikte vissen zijn ➛Kryptopterus en Ompok.