GebreksziektenGedoornd hoornblad

Gebreksziekten

Ziekten als gevolg van een tekort aan een essentiële stof in het lichaam.

De meeste ➛ziekten bij planten zijn hiervan het gevolg, zeker bij aquariumplanten, goed zichtbaar door geel- of bruinkleuring van het blad. Meestal gaat het dan om ontbrekende ➛sporenelementen.

Bij dieren komt dat ook voor, vaak als een tekort aan ➛vitaminen. Dit is vrijwel altijd het gevolg van te eenzijdige ➛voeding.

Gebreksziekten kunnen eenvoudig worden genezen door het toedienen van de juiste voeding. Lastiger is het váststellen van een gebrek. Het toedienen van een preparaat met complete ➛plantenvoeding is daarom een goede manier om een mogelijk tekort op te heffen.

Gecarcinúcidae

= afgeleid van Gecarcinucus.

Familie uit de infraorde van de krabben of ➛Brachyura.

Echte zoetwaterkrabben, waarvan de meeste een amfibisch leven leiden. Het verspreidingsgebied beslaat voornamelijk zuidelijk Azië, van India tot en met grote delen van Australië, inclusief de Filipijnen. Ook in Japan, Afrika, Noord-Amerika en op Hawaï komen enkele soorten voor.

Soorten die een permanent leven onder water verdragen zijn te vinden in de geslachten ➛Parathelphusa en Syntripsa.

Gedaanteverwisseling

Metamorfose

Gedestilleerd water

Water dat door verdamping alle ➛zouten en andere opgeloste stoffen kwijtraakt en vervolgens door condensatie weer wordt opgevangen. Indien in een schone omgeving uitgevoerd kan dit uiterst zuiver water opleveren, iets dat met ➛ontharding niet verkregen kan worden.

Water moet er echter voor aan de kook worden gebracht, wat destillatie een zeer dure methode maakt.

Regenwater is gedestilleerd water. Voor het echter weer beneden is, zijn er alweer allerlei vormen van luchtverontreiniging in opgelost. Zuiver water blijft zelden lang zuiver en komt in de natuur vrijwel niet voor.

Gedoornd hoornblad

Ceratophyllum demersum