= zakje.
Bestendig omhulsel, gevormd door eencellige dieren als ➛bacteriën en ➛infusoriën, om in slaaptoestand betere tijden af te wachten en perioden van droogte te overleven. Uitspraak: kieste.
D
= met gekromde haken.
Kieuwwormen
Soortenrijk geslacht van parasitaire ➛wormen uit de klasse van de ➛Monogenea, die met name op kieuwen aanwezig zijn. De korte wormen hebben aan de achterzijde een zuignap met kleine chitineuze tanden aan de rand en twee grote haken, waarmee deze zich aan het vissenlichaam vasthouden. Voeden gaat met de bek aan het andere uiteinde, waartoe de worm om de zuignap draait. De meeste soorten zijn gastheerspecifiek en daarom alleen op bepaalde vissoorten of -geslachten te vinden. Zoals met veel ziekten het geval, zal een gezonde vis van deze ➛parasiet weinig last hebben en handelt de natuurlijke weerstand deze af. Gaat het minder goed met een vis, dan kunnen deze wormen een probleem vormen. Dit is te herkennen aan de volgende symptomen:
Bestrijding kan bestaan uit verbetering van de ➛aquariumhygiëne. Als de vis ernstig is aangetast is het beter deze in ➛quarantaine te plaatsen en daar te behandelen met in de handel verkrijgbare preparaten.
Aantal uren ➛licht per dag. In de natuur bepaald door de zon en duurt, in Nederland en België afhankelijk van het jaargetijde, 8 tot 16 uur. Tropische vissen kennen een strakkere daglengte van rond de 12 uur. Naarmate de afstand tot de evenaar toeneemt neemt de invloed van seizoenen toe. Om die reden is een daglengte van 11 tot 13 uur voor een tropisch aquarium aan te bevelen. Dit kan met bijvoorbeeld een schakelklok worden geregeld.
Als met ➛leds wordt verlicht kan met een automatische dimmer of dimcomputer gedetailleerd het verloop van de dag worden nagebootst, waarbij de verlichting in de middag gedurende bijvoorbeeld 2 tot 5 uur op maximum ➛verlichtingssterkte staat. Hier kan geleidelijk naar toe worden op- en nadien afgebouwd, eventueel met extra rood of blauw licht.