Ammonificatieamphiacanthoides

Ammonificatie, rotting

Ammonificatie is de omzetting van eiwitrijk organisch afval in ➛ammoniak (NH₃) door ➛bacteriën, in de volksmond beter bekend als rotting. Dit is een belangrijk proces in de ➛stikstofkringloop, dat zuurstofloos verloopt.

In het aquarium is rotting beter zoveel mogelijk te vermijden, omdat in de beperkte ruimte de concentratie van het zeer giftige ammoniak te snel oploopt. Het is daarom voor een goed draaiend aquarium van belang rottingshaarden snel te verwijderen, zoals een dode vis of garnaal, voedselresten, of ➛bodemrot.

Ammonium

NH₄⁺

Stof die in een zurig milieu ontstaat uit ➛ammoniak en ➛H⁺, en vormt, opgelost in water, zelf en zwak zuur. In tegenstelling tot ammoniak is ammonium tot vrij hoge concentraties onschadelijk voor dieren, en voor planten bruikbaar als ➛plantenvoeding. Ammonium is echter tevens een belangrijke voedingsbron voor ➛algenbloei.

Amoebazóa

= dieren zonder vorm.

Stam van één- of meercellige ➛organismen uit de groep van de Amorphea, met een sterk plooibare celwand of ectoplasma, die zich door vervorming voortbewegen. Vaak wordt deze groep nog tot de verouderde term ➛Protozoa gerekend.

De grootte van ➛eencellige amoeben varieert van enkele tientallen µm tot bijna een millimeter, meercellige kunnen meerdere vierkante meters groot zijn. Tijdens de voortbeweging stulpt de celwand uit, aldus een schijnvoet of pseudopodium vormend, waarna daarin de celinhoud (het endoplasma) vloeit. De meeste amoeben zijn naakt, andere voorzien van minuscule schubben of ontwikkelen schelpen.

Om voedsel te bemachtigen, plooit de amoebe daar omheen en vormt een inwendige vacuole, waarin dit wordt verteerd. Voedsel bestaat onder meer uit andere eencelligen, ➛algen, ➛bacteriën en ➛detritus.

Amoeben

Amoebazoa

amphiacanthoídes

= lijkt op Amphiacanthus.

Uarú