Waterwantsenwavrini

Waterwantsen

Nepomorpha

Waterweegbree

Alisma

Waterweegbreeachtigen

Alismatales

Waterweegbreefamilie

Alismataceae

Waterwissel

Water verversen is een belangrijk onderdeel van het wekelijks ➛onderhoud. De kwaliteit van het aquariumwater neemt na verloop van tijd namelijk af. Ondanks de vele biologische processen blijft een deel van de ontstane en door de aanwezige dieren geproduceerde afvalstoffen onverwerkt achter. De relatief kleine hoeveelheid water in het aquarium zorgt voor een snelle ophoping ervan, welke uiteindelijk tot chronische ➛vergiftigingen kunnen leiden.

Om dit te voorkomen is het voldoende om wekelijks 10 tot 25% van het water te vervangen door vers. Dit is ook de gelegenheid om geleidelijk de samenstelling van het water aan te passen, bijvoorbeeld de ➛waterhardheid te verlagen. Een aanpassing in de samenstelling kan beter niet te snel verlopen, dieren hebben tijd nodig om over te schakelen. Bij een grote waterwissel, van bij voorkeur niet meer dan 50%, is het verstandig te letten op de ➛temperatuur van het verse water, anders kan het water in de meeste gevallen zonder meer worden toegevoegd. Ook in de natuur kan water door bijvoorbeeld regenval snel in temperatuur dalen. Vissen laten zich bovendien niet afschrikken door warmtezones of ➛thermoclines.

Wordt een kraan na lange tijd, bijvoorbeeld een nacht, gebruikt voor het verversen, laat deze dan een minuut lopen om alle kwalijke stoffen in de leiding weg te spoelen. Vermijd bij op temperatuur gebracht water ook het gebruik van warm water rechtstreeks uit de kraan, vanwege de hoeveelheid opgelost koper in het warme water. Dat kan dodelijk zijn voor sommige dieren, vooral garnalen zijn daar gevoelig voor. Gebruik liever water uit waterkoker of ketel.

Behalve het op peil houden van de ➛waterkwaliteit kan een waterwissel bijdragen aan het oplossen van enkele problemen. Bijvoorbeeld bij het bestrijden van algen, na het ontdekken van één of meer dode dieren of na gebruik van medicamenten. In al deze gevallen is het aan te raden een deel van het water te vervangen, of gedurende korte tijd wat vaker, zoals twee of drie keer per week.

wávrini

= naar de Belgische pionier De Wavrin.

Biotódoma