= met een lage mond.
Monotypisch geslacht van karperzalmen uit de familie van de ➛Serrasalmidae.
Vrij grote ➛rheofiele karperzalmen die in stroomversnellingen leven. De enige soort in het geslacht is een bedreigde soort.
Jégu 1992
Afkomstig uit de Rio Xingu in het noorden van Brazilië.
Een wat merkwaardig gevormde vis met een scheef ovale vorm, zijdelings sterk samengedrukt, met een ronde voorhoofdlijn. De kop is laag geplaatst, met een kleine, onderstandige papegaaienbek. Rug- en aarsvin vrijwel even lang. Jonge dieren zijn zilver glanzend gelig gekleurd, terwijl volwassen dieren meer grijsbruin zijn getint, naar de buik toe steeds rossiger gevlekt. Lengte meestal minder dan aangegeven.
Lengte tot 25 cm.
Vreedzame ➛scholenvis die zuurstofrijk en helder water nodig heeft met stevige stroming en voldoende zwemruimte. Schuilgelegenheid kan met grote stukken kienhout en stenen worden gevormd. Planten met zorg kiezen, aangezien al te zachtbladige soorten als voedsel worden gezien. ➛Plantaardig voer is namelijk wat het hoofdvoedsel van deze dieren vormt. Ook dierlijk voer kan echter af en toe worden gegeven. Ook droogvoer wordt gegeten.
De kweek is in het aquarium nog niet gelukt.
Geschikt voor aquaria vanaf 800 liter.
Temperatuur: 22 tot 26° C
pH: 6-7 dH: 0-12 fH: 0-21 ppm: 0-200
De soort is bedreigd, vermijd daarom wildvang dieren.
Kopen: ok.
= blaas met beentjes.
Meervalachtigen en karperachtigen
Een belangrijke superorde voor de aquaristiek uit de infraorde van de ➛Teleostei met een wereldwijde verspreiding. Het omvat 68% van alle zoetwatervissen en daarmee vele soorten aquariumvissen. Kenmerkend aan al deze soorten is de aanwezigheid van het ➛orgaan van Weber, een reeks beentjes die verbinding maken met de zwemblaas en daarmee voor een nauwkeurig gehoor en drukmeting zorgen en waarnaar ook de naam verwijst. Belangrijke aquaristische orden zijn de:
karperzalmachtigen of ➛Characiformes;
karperachtigen of ➛Cypriniformes;
mesaalachtigen of ➛Gymnotiformes;
meervalachtigen of ➛Siluriformes.
= vissen met beenderen.
Beenvisachtigen
Superklasse van vissen uit de stam van de ➛Chordata die, op een enkele uitzondering na, een skelet van been of bot bezitten. De belangrijkste, en ook voor de aquaristiek interessantste groep hierbinnen vormen de straalvinnigen of ➛Actinopterygii.