Diplozoondiscus

Diplózoon

= dubbel dier.

Dubbeldier

Parasitaire platwormen uit de klasse van de ➛Monogenea, die voornamelijk in Europa, mogelijk in Azië voorkomen op de kieuwen van vooral ➛karperachtigen. Daartoe beperken deze dieren zich echter niet. Meestal gaat het om de soort D. paradoxum die tot 10 mm lang wordt, maar blijft in de regel wat kleiner.

Diplozoon
Diplozoon paradoxus op kieuwweefsel. Zie vingers links.

Dubbeldieren zijn een opmerkelijke verschijning. Volwassen dieren bestaan blijvend uit twee individuele dieren en vormen met elkaar een X of H. De dieren houden zich met vier paar haken vast aan de kieuwen van de ➛gastheer en leven van diens bloed. Eieren worden vooral in het voorjaar en de zomer geproduceerd. De larven kunnen vele maanden oud worden en zoeken, vrij zwemmend, een gastheer. Wordt daar geen partner gevonden, dan sterven de larven. Een ontmoeting leidt tot genoemde permanente verbinding. Diplozoons kunnen meerdere jaren oud worden.

In het aquarium is Diplozoon gelukkig een zeldzaamheid, mede omdat er geen tussengastheer bestaat en de larven het watersysteem niet verlaten. Theoretisch zouden larven met levend voer mee kunnen komen. Een enkele keer komt de parasiet bij koikarpers in de vijver voor.

Aanwezigheid van deze parasiet veroorzaakt slijmvorming op de kieuwen, wat de ademhaling serieus bemoeilijkt. Dodelijk is de parasiet niet, al kan een door verzwakking optredende secundaire infectie de vis noodlottig worden. Symptomen zijn:

Bestrijden kan met meerdere in de handel verkrijgbare middelen tegen zuigwormen.

díscus

= schijf of schaal.

Acestrídium

Symphysodon