Chloroplastcholopteryx

Chloroplast

Bladgroenkorrel

Ovale tot bolronde, meestal groene organellen in onder andere plantencellen, waarin ➛fotosynthese plaatsvindt. Groene chloroplasten bevatten ➛chlorofyl.

Chlorose

= geelgroen.

Bleekzucht

Verzamelterm voor enkele gebreksziekten bij planten, waarbij de bladeren geel tot geelgroen kleuren door afbraak van bladgroen in het bladmoes, met vaak groen blijvende nerven.

Dit kan het gevolg zijn van een tekort aan verschillende stoffen:

Chlorose kan ook het gevolg zijn van een te hoge ➛pH, wat opname van stoffen door wortels verhindert, iets wat voornamelijk bij moerasplanten optreedt.

Chocoladegoerami

Sphaerichthys osphromenoides

Chollahout

Chollahout
Een eind chollahout.
Holle stamdelen van de chollacactus uit zuidelijk Noord-Amerika. Vreemd gevormde stamdelen die in kleur variëren van licht grijsgroen of -bruin tot antraciet en lijken te bestaan uit parallelle gedraaide takken die elkaar kruisen.

De vele inwendige voedingsstoffen maakt dit ➛hout een gewild voer bij ➛garnalen. Ook ➛meervallen schijnen de cactusstammen te waarderen. Mede door de eetbaarheid vergaat het veel sneller dan andere houtsoorten.

De stukken worden verkocht in lengten van 10 tot 50 centimeter, wat voor kleine aquaria aan de grote kant kan zijn: de hoeveelheid organisch afval kan voor algontwikkeling zorgen.

cholópteryx

= met verminkte (buik)vinnen.

Simpsoníchthys