AquariumhygieneAquariumzout

Aquariumhygiëne

Samenvattend begrip dat de algehele balans van een aquarium omvat. De ➛waterkwaliteit is daarin de belangrijkste factor, maar ook aanwezigheid van ziekteverwekkers, filtering, functioneren van stofkringlopen. Alle werkzaamheden om dit te bereiken vallen onder het woord 'onderhoud'. De aquariuminhoud is slechts ten dele vergelijkbaar met de situatie in de natuur, vanwege de scherp begrensde ruimte welke door de bank genomen te dicht is bevolkt en beplant. Met het ➛onderhoud wordt de telkens omvallende balans weer hersteld. Deze handelingen hebben min of meer als vanzelf een gezonde hygiëne tot gevolg, zij het tijdelijk.

Aquariumstarter

Hulpmiddel bedoeld om het ➛rijpen van een recent ingericht aquarium op gang te helpen, een proces dat normaliter tot zes weken in beslag neemt. De starters bevatten 'slapende' ➛bacteriën: deze vormen, om ongunstige perioden te overbruggen, sporen of ➛cysten. Toegediend in aquariumwater komen deze tot leven, om vervolgens het rijpingsproces versneld op gang te brengen.

Althans, zo is de theorie. Over de werking ervan bestaat wantrouwen en de verdenking dat dit een vorm van slimme marketing is. Meerdere officieuze tests met middelen van verschillende fabrikanten lijken aan te tonen dat de werking tegenvalt of geheel ontbreekt. Toch lijken veel liefhebbers erg tevreden te zijn over de middelen.

Rest de vraag of dit rijpingsproces kán worden versneld. En dat kan. Behalve de producten in de handel zijn er nog drie natuurlijke middelen die al lang bekend zijn: gecomposteerde koemest, bruin slib uit filter of bodem van een goed draaiend aquarium, of potgrond waarin al enige maanden een plant staat. Bruin slib kan over bodem of in het filter worden verspreid, de andere twee in een oude panty o.i.d in het aquarium gehangen. Geregeld daar in knijpen helpt de verspreiding van de aanwezige bacteriën.

Bij alle drie de middelen is een aquarium binnen twee weken klaar om zonder risico's van vis te voorzien. Om zekerheid te krijgen over de waterwaarden is het zaak deze te ➛meten, met name het gehalte aan ➛ammoniak en ➛nitriet.

Aquariumzout

Speciaal voor zee- en ➛brakwateraquaria ontwikkeld ➛zout. Dit wordt ook wel zeezout genoemd, maar dat kan voor aquariumdieren ongunstige hulpstoffen bevatten, zoals antiklontermiddelen en toevoegingen die voor menselijke consumptie zijn bedoeld, zoals jodiumzouten. Iets dergelijks geldt voor keukenzout, dat meestal enkel uit natriumchloride bestaat. Aquariumzout is vrij van dergelijke toevoegingen en bestaat, net als zeezout, uit vele tientallen zoutsoorten.

Toch worden aan aquariumzout ook vaak stoffen toegevoegd, zoals ➛calcium, ➛vitaminen en ➛sporenelementen. Deze zijn gunstig voor aquariumdieren.

Belangrijkste nadeel van aquariumzout is de zeer hoge prijs.