= afgeleid van Adrianichthys.
Schoffeltandkarpers
Familie van kleine straalvinnigen uit de orde van de ➛Beloniformes. Soorten leven verspreid in zuidoostelijk Azië van India tot Japan, met name op het Indonesische eiland ➛Sulawesi.
Slanke vissen met ver naar achteren geplaatste rugvin en een lange aarsvin. Van enkele soorten dragen vrouwen hun eieren tussen de buikvinnen als een trosje met zich. Ook vindt bij enkele soorten inwendige bevruchting plaats.
De familie kent twee geslachten, Adrianichthys en ➛Oryzias.
= bijkomend.
Vorming van organen op ongebruikelijk plaatsen bij voornamelijk rozet- en rizoomvormende planten.
Sommige planten vormen wortels op beschadigingen, of jonge planten aan de rand van een blad, of aan wat feitelijk een bloeistengel is. Dit is in het laatste geval een eenvoudige manier van vermeerderen, en komt bijvoorbeeld voor bij ➛Aquarius en ➛Leptochilus.
= bal van geitenhaar.
Mosbol
De mosbol zou eigenlijk algbol moeten heten, want dat is het: een ➛alg met de naam Aegagropila linnaei, uit de familie van de ➛Pithophoraceae. De soort is enige tijd onder het geslacht ➛Cladophora ondergebracht geweest.
Het is zonder meer de meest gewaardeerde alg bij aquariumhouders. In de natuur komt deze alg met name voor in de beschaduwde delen van koudere meren in Europa en Japan, vaak met enigszins brak water. Daar groeit het op rotswanden of bodem en is dan tapijtvormend, of als bol. Die laatste vorm ontstaat door het voortdurend meerollen met de beweging van het water. Beide vormen zijn de moeite waard.
Voor het verwarmde aquarium is de mosbol beperkt geschikt vanwege de gevoeligheid voor temperaturen boven de 25° C. In hete zomers kan het beter zijn de bollen uit het aquarium te halen en geregeld van vers, koud kraanwater te voorzien, of zelfs tijdelijk in de koelkast te bewaren.
Verder is de verzorging niet al te moeilijk, al vraagt deze wat specifieke aandacht. Naast genoemde temperatuur is een pH van rond de 7 en een hardheid tussen 4 en 12 wenselijk. Vermijd al te veel licht, met name direkt zonlicht, de bol kan verbrandingsverschijnselen oplopen. Maak de bollen geregeld schoon, zeker in een aquarium met veel bewoners. Dit kan eenvoudig door uitknijpen in bijvoorbeeld het zojuist afgehevelde water. Licht daarin heen en weer schudden kan ook. Zorg wel dat de bal daarbij intact blijft.
De bollen blijven alleen mooi rond door ze geregeld heen en weer te laten rollen, hetzij met de hand of door stroming. Valt de bol uit elkaar, rol deze dan voorzichtig weer op en vervolgens er mee heen en weer. Na enige tijd groeit de bol weer tot een stevig geheel.
Vermeerderen is erg gemakkelijk. Pluk een stukje uit de bol en laat dat apart groeien tot er met de hand een bol van kan worden gemaakt. De rest gaat vanzelf.