= met een fijne punt.
Geslacht van varens met ruim 30 soorten uit de familie van de ➛Polypodiaceae.
Varens met een kruipende wortelstok, die zich met hechtwortels op harde ondergrond vastzetten. Langwerpige tot ovaalronde bladeren, helder hardgroen tot donkergroen gekleurd, soms diep ingesneden of geveerd.
De enige soort die permanente onderwatercultuur verdraagt is L. pteropus, de Javavaren.
Blume 1933
Javavaren
Komt voor in Maleisië, Thailand, noordoostelijk India en delen van China. Te vinden op stenen en boomwortels aan de rand van rivieren en meren.
Zet zich met taaie zwartbruine dunne wortels vast op harde ondergrond. De lancetvormige bladeren groeien vanuit een ➛rizoom in verspreide stand omhoog en zijn stug en hardgroen van kleur. Het uiteinde buigt daarbij geleidelijk om tot horizontaal. Bladeren worden zo'n 40 mm. breed.
Hoogte tot 15 cm, breedte tot 30 cm.
Zeer populaire aquariumplant, wat grotendeels is te danken aan de verdraagzaamheid en gemak in de verzorging. Dat maakt ze, samen met de stugheid van de bladeren, ook populair in kweekbakken en speciaalaquaria waar andere planten niet kunnen gedijen, zoals in ➛brak water. Eén ding moet zeker wel worden vermeden: de planten moeten worden opgebonden en nooit ín de grond worden geplant, al kan de plant wel met de wortelstok óp de grond worden gepoot. De plant kan met weinig ➛licht toe, maar groeit beter met wat meer. Plantenvoeding en CO₂ hebben maar beperkt effect op de groei. Erg hoge temperaturen veroorzaken meer zwarte vlekken op de bladeren.
Vermeerderen kan op twee manieren. Het opbinden van afgenomen zijtakken van 2 cm of meer is een mogelijkheid, maar oudere planten maken soms jonge ➛adventiefplanten aan langs de rand van wat oudere bladeren. Deze kunnen worden losgemaakt zodra deze hechtwortels maken, om ze daarna op te binden op steen of hout.
Geschikt voor aquaria vanaf 60 liter.
Temperatuur: 20 tot 28° C
pH: 5-7 dH: 0-30 fH: 0-53 ppm: 0-500
Lang bekend geweest onder het geslacht Microsorum of Microsorium. De eerste naam werd gepubliceerd, de andere wordt echter ook gebruikt, ook door de publicist zelf.
Er zijn meerdere cultivars in de handel verkrijgbaar, zoals de 'Narrow' een kleinbladige vorm, de 'Trident' en 'Windeløv' met aan de top meervoudig gespleten bladeren, de laatste een stuk kleiner; de 'Tropica' met onregelmatige punten langs de bladrand; de 'Red' met roodbruine, aan de top in drie lobben gespleten bladeren; de 'Phillipine', met zeer sterk gebobbelde bladeren; en de 'undulata' met grote, aan de rand golvende bladeren.