TL verlichtingTlaloc hildebrandi

TL verlichting

Type ➛verlichting met zogeheten fluorescentiebuizen. De afkorting TL staat voor 'tube light'. Deze langwerpige, buisvormige lagedruk lampen bevatten een geleidend gasmengsel van kwikdamp en een edelgas. Zodra daar een stroom door loopt, geeft dit vrijwel onzichtbaar licht af, voornamelijk uv.

Om dit zichtbaar te maken is op de binnenkant van de glazen buis een fluorescentiepoeder aangebracht. Dit poeder bepaald het kleurenspectrum van de lamp en varieert met de samenstelling. In de loop der jaren is de kwaliteit van deze lampen geperfectioneerd door vooral aan dit poedermengsel te sleutelen.

Ook de doorsnede van de buizen is afgenomen. Waren de eerste buizen nog 38 mm in diameter (T12), werden deze in de jaren '80 vervangen door het T8 formaat met een diameter van 26 mm, om in de jaren '90 weer te worden opgevolgd door het 16 mm formaat, de T5. De lichtkwaliteit en -opbrengst van deze buizen is iedere keer verder opgeschroefd.

TL verlichting
T5, T8 en T12.

TL buizen geven aangenaam licht, maar geen glinstering op de vissenhuid, zoals zon, led- en halogeenverlichting doen. Omdat de TL buis geen puntlichtbron is, maar vlakvormig, geeft deze diffuus licht. Ook schaduwen ontbreken.

TL buizen zijn goedkoop in aanschaf en behoorlijk energiezuinig bij een flinke lichtopbrengst. Hun grootste probleem is het afnemen van de lichtkwaliteit bij langdurig gebruik, zoals boven een aquarium. Na één tot anderhalf jaar is de capaciteit zodanig laag geworden dat het tijd wordt voor vervanging. Daarmee wordt het voordeel van de lage aanvangskosten op termijn deels teniet gedaan. Vervang de lampen liever niet allemaal tegelijk, sommige planten zijn gevoelig voor de toegenomen lichthoeveelheid, zoals Cryptocorynen.

Een ander nadeel van T5 buizen is dat ze, net als de T12 buizen voorheen, behoorlijk warm kunnen worden. T8 buizen hebben dit probleem veel minder. Met wat ventilatie in de lichtkap kan dit worden beperkt. Om deze redenen raken TL buizen geleidelijk aan uit de gratie ten gunste van nog efficiëntere en vooral ook duurzamere ➛ledverlichting.

TL buizen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar, welke eventueel voor een genuanceerder kleurbeeld kunnen worden gecombineerd. Ook andersoortige lampen zijn verkrijgbaar, zoals de paarse Gro-Lux, of lampen met een aandeel uv licht. De positieve effecten ervan op de aquariuminhoud worden echter betwist.

Tlaloc

= naar de Azteekse godheid van regen.

Klein geslacht van tandkarpers met 4 soorten uit de familie van de ➛Profundulidae.

Slanke en langgerekte, maar toch robuuste vissen, wat vooral het gevolg is van de hoge staartwortel. zie de familieomschrijving.

Dit voormalige ondergeslacht van ➛Profundulus is op basis van ➛DNA-onderzoek tot geslacht verheven, uitwendige morfologische verschillen ontbreken. Deze zijn te vinden in de bouw van de schedel.

hildebrándi

Miller 1950

Endemisch in ondergelopen gebied en (berg)rivieren in de staat Chiapas, Mexico.

Tlaloc hildebrandi
Tlaloc hildebrandi

Rossig bruingrijs, met een groenig blauwe bovenste lichaamshelft; de scheiding tussen beide kleuren wordt naar de staart scherper. Keel rozig rood. Vinnen aan de basis transparant geel. Jonge dieren met smalle dwarsbanden.

Lengte tot 13 cm.

Verzorging als bij de familie vermeld. Geen kweekgegevens bekend.

Geschikt voor aquaria vanaf 180 liter.

Temperatuur: 18 tot 26° C

pH: 7-8   dH: 12-30   fH: 21-53   ppm: 200-500

Een bedreigde soort, reden de aankoop tot nakweek te beperken.