Dieren die ter bescherming een leeg slakkenhuis als schuilplaats nemen. De heremietkreeft is daarvan waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.
Ook onder vissen, met name Afrikaanse cichliden uit de stam van de ➛Lamprologini uit het ➛Tanganyikameer, komen enkele slakkenhuisbewoners en -broeders voor. Broeders zijn daarbij niet automatisch bewoners van deze schelpen, andersom wel. Voor het kweken bieden sommige aquariumwinkels slakkenhuizen van het geslacht Neothauma uit het Tanganyikameer aan, maar ook andere schelpen zijn mogelijk, zoals van wijngaardslakken.
Een goede richtlijn is de lengte van de bewonende vis als doorsnede voor de schelp aan te houden. Zorg dat er geen resten in de huizen achterblijven en spoel ze goed af voor gebruik.
Gereedschap nr. 1 binnen de aquariumhouderij. Met een slang kan men eenvoudig ➛water uit het aquarium ➛hevelen en deze er weer mee vullen.
Slang is verkrijgbaar in een aantal transparante kleuren. Van oudsher is de groene slang verkrijgbaar, bedoeld om algengroei in een inwendig vochtige slang tegen te gaan. Ook bruin, grijs, wit (kleurloos) en zwart zijn te krijgen, die laatste meestal alleen als luchtslang en niet doorzichtig. Indien uitsluitend in gebruik voor het pompen van lucht is dat ook niet nodig.
De diverse maten worden in millimeter weergegeven als binnen-/buitendiameter, al wordt ook buitendiameter/wanddikte wel toegepast. Gangbare maten zijn:
Het gebruik van siliconenslang is voor speciale toepassingen geschikt, voor hevelen knikt dit type slang echter te snel, waardoor verstoppingen van afgeheveld vuil kunnen ontstaan. Bij overdruk, bijvoorbeeld aan de afvoerkant van een pomp, speelt dit probleem niet. Deze slangen zijn minder scheurvast.
➛CO₂-slang is dun, maar taai, stug en bestand tegen hoge druk.