Als het aanbod aan aquaria in de handel niet aan de wensen voldoet, is het goed mogelijk er zelf één te bouwen. Enige handigheid is evenwel vereist. Het zelf bouwen van een aquarium is dan niet bijzonder moeilijk.
In de simpelste vorm zijn er vier benodigdheden: vijf glazen ruiten, waarvan overigens het zelf ➛snijden niet bijzonder moeilijk is, een koker ➛siliconenkit, een kitpistool en een rol doorzichtig plakband. Ook in tubes is siliconenkit verkrijgbaar, maar het kitpistool is niet duur en in het gebruik een stuk praktischer. Voor het in de voeg strijken van de kit kan een eind PVC elektrabuis worden gebruikt, hiervoor zijn ook speciale lepels te koop. Een in afwasmiddel gedoopte vinger gaat echter ook.
De belastbaarheid van uitgeharde siliconenkit is in de trekrichting het hoogst, wat bepalend is voor de plaatsing van de ruiten. De bodemruit kan nergens heen en komt daarom tussen alle andere, en omdat voor- en achterruit in de regel groter zijn dan de zijruiten, komen die laatste daartussen. Een weinig gebruikt alternatief is de open kitnaad, waarbij de ruiten een open hoek vormen, die geheel met kit wordt opgevuld. Hierbij worden alle kitnaden voornamelijk op de trek belast.
Een bijkomend voordeel van de open kitnaad is dat de maten van alle ruiten niet hoeven te worden berekend. Indien de meer gebruikelijke kitnaden worden gemaakt, zullen de ruitlengten daarop moeten worden aangepast. Uitgangspunt is doorgaans een overzichtelijk lengte- en breedtemaat van het aquarium, bijvoorbeeld 100 x 50 x 30 cm (lengte x diepte x hoogte), wat betekent dat de zijruiten en bodemruit daarop worden aangepast. De voor- en achterruit worden dan 100 x 30 cm. Gaan we uit van ruiten met een dikte van 6 mm en een kitnaad van 1 mm breed, dan gaat van de ruiten tussen voor- en achterruit 2 ➛ruitdikten en 2 kitnaden af, in dit geval in totaal 1,4 cm. Van de zijruiten alleen in de breedte en worden 48,6 x 30 cm; van de bodem ook in de diepte en wordt 98,6 x 48,6 cm.
Om het aquarium te kunnen kitten, kan deze met de plakband in elkaar worden gezet. Kies dit ongeveer 3 keer de breedte van een ruitdikte en een kitnaad, in dit voorbeeld rond 21 mm. Plak dit langs de randen van de bodem met een derde van de breedte van de tape, en houdt de lengte van de randen aan, dus zonder overlappende hoeken. Leg daartoe de bodem op een verhoging, bijvoorbeeld op enkele boeken. Als de tape is aangebracht kan de bodem worden omgedraaid, met de plaklaag van de tape omhoog, en op een ruime ondergrond worden neergelegd.
Bevestig nu eerst een zijruit, liggend, aan de bodem, door deze op de juiste afstand daarvan op de tape te leggen. In het voorbeeld een glasdikte en een kitnaad van samen 7 mm. Handig is het daarbij dwars onder de zijruit, parallel aan de tape, een dun, vierkant stokje even voor het midden te leggen, zodat de rand boven de tape hangt. Nu kan de zijruit nauwkeurig boven de tape worden geplaatst, en vervolgens precies op de goede afstand er tegenaan worden gedrukt. Doe vervolgens hetzelfde met voor- of achterruit. Deze steekt voorbij de bodem uit aan weerszijden, exact tot aan de onderkant van de liggende zijruit. Als beide ruiten met tape aan de bodem zijn verbonden, kunnen ze rechtop worden gezet. Bevestig vooraf een stukje tape aan bijvoorbeeld de zijruit om beide ruiten aan elkaar te binden. Plaats eventueel enkele laagjes karton ter dikte van de kitnaad tussen beide. Plak aan de buitenkant een strook tape over de naad tussen beide ruiten. Nu kunnen de overige ruiten worden bevestigd en aldus rechtop worden afgewerkt.
De tape zorgt niet alleen voor het bijeen houden van de ruiten, maar voorkomt ook dat de kit te ver uit de naden piept. Nadeel is dat er luchtbellen in de kitnaad kunnen ontstaan. Voor nette kitnaden kan op enkele mm afstand langs elke naad aan weerszijden een strook tape worden aangebracht, om direkt na het aanstrijken van alle voegen te verwijderen.
Breng vervolgens per naad een rups kit aan en strijk deze met beleid in de voeg tot aan de tape. Verwijder direkt na de laatste voeg de eventuele stroken afplaktape. De tape aan de buitenkant van de ruiten blijft tot de kit volledig is uitgehard. Dit duurt minimaal een dag, vanwege de tape is twee dagen aan te raden. Eventuele luchtbellen kunnen worden nagevuld van buitenaf, maar dat levert zelden een fraai resultaat.
Voor aquaria langer dan een meter is het raadzaam de bodem uit meerdere delen te laten bestaan, om ➛ruitbreuk te voorkomen.
Om overmatig doorbuigen van de bovenkant van voor- en achterruit tegen te gaan kan langs de bovenkant een strip van enkele cm haaks daarop worden bevestigd. zorg daarbij voor afwatering, van bijvoorbeeld condenswater, door in beide hoeken een driehoekje open te laten. Voor erg grote lengten kunnen voor- en achterruit verder door glazen dwarsstrips worden verbonden. Die kunnen eventueel in een later stadium worden aangebracht.
Lees bij ➛starten van een aquarium hoe een aquarium te plaatsen. Spoel een zelfgebouwd aquarium voor gebruik goed uit en test deze, volledig gevuld, gedurende één of meer dagen op waterdichtheid.