Voor het zelf ➛bouwen van een ➛aquarium kan ook het snijden van de ruiten tot zo'n 6 mm goed zelf worden gedaan. Dan praten we over een aquarium tot ongeveer 250 liter. Dikker glas kan beter aan vaklui worden overgelaten.
Om uit te proberen kan ervaring worden opgedaan met het maken van kleine bakjes voor het bewaren van levend voer, af andere praktische zaken. Bij het snijden wordt in het glas een kras gezet, waarna het glas wordt gebroken door de kras 'open' te buigen: van de kras af, dus.
Enkele benodigdheden:
Zorg voor een vlakke ondergrond. Houdt bij het aftekenen rekening met de afstand van het snijwiel tot de langsgeleider. Neem de glassnijder als een pen in de hand. Bij het snijden is het belangrijk de kras in één keer te zetten, zonder onderbreking, met het revolver van de geleider af. Houdt een constante snelheid en druk van ongeveer 3 kg. Het opnieuw starten vanuit een onderbroken kras is lastig en levert in de regel weinig fraaie breuken op, en het verhoogt het risico van verkeerde breuken. De snijolie koelt zowel snijwiel als glas en verbeterd het snijden sterk. Bovendien vermindert het de kans dat de glassnijder halverwege stopt met snijden, waarna deze zonder effect op het glas door rolt. Ook splintert het glas minder. Doop er voor ieder snede kort de snijkop in. Voor lange sneden kan met een kwast ook de snijlijn worden ingesmeerd.
Als een snede niet goed gaat, kan op het loopvlak van het wieltje een deuk ontstaan. Dit is te horen aan een regelmatige roffel als zonder druk over glas wordt gerold. Tijd voor het volgende wieltje: met een schroevendraaier kan dit worden geregeld.
Als de snede is gezet kan de ruit worden gebroken op de lijn. Voor een eerste keer kan daartoe met de kop van de glassnijder aan het begin van de snede een begin van de barst worden gestart door er onder tegenaan te tikken. Dit vereist enige gevoel: het kan te hard. Zodra de breuk is te zien, kan door met de hand uitbuigen nabij de breuk de ruit worden gebroken. Plaats eventueel het vlakke handvat van de glassnijder onder de snede en druk aan weerszijden. Dit gebeurt met een heldere snap, bij grotere ruiten en ➛ruitdikten meer met een knal. Het ingetikte deel vertoond vaak een minder geslaagde breukrand. Met de inhammen in de snijkop kan het ergste wordt weggebroken. Fraai wordt het echter zelden.
Met wat meer ervaring kan zonder intikken worden gebroken, wat betere breukranden oplevert, maar een goede snede vereist die tot aan de glasranden loopt. Schuif de breuk tot net voor de tafelrand. Houdt een kleine glasplaat tegen de tafel en druk het deel over de tafelrand naar beneden (de snede aan de bovenkant). Verdeel de druk daarbij gelijkmatig. Een grote glasplaat is vaak zwaar genoeg om onder het eigen gewicht te breken. Glas is een vloeistof: wacht daarom niet te lang met breken, de door de snede ontstane spanning in het glas ebt na verloop van tijd weg.
Misschien oud nieuws, maar een glasbreuk is scherp, vooral aan de kant tegenover de snede. Glas kan ontscherpt worden met schuurpapier of een niet te fijne wetsteen. Het dragen van een (bescherm)bril is aan te raden, vanwege de zeer kleine splinters. Ook werkhandschoenen kunnen sneden voorkomen. Ontvet de ramen goed alvorens deze met ➛siliconenkit te lijmen.
➛Esox lucius