Geslacht van slakken met meer dan 30 soorten uit de familie van de ➛Lymnaeidae.
Longslakken met een verspreiding over het noordelijk halfrond. Als zodanig zijn ze genoodzaakt geregeld verse lucht aan het wateroppervlak te halen, wat ze doen door middel van een lichaamsopening onder de rand van het slakkenhuis. Dit stelt deze slakken in staat in zuurstofarm water te overleven.
Huis als een ijshoorn, meer of minder spits, meestal met een forse laatste winding. De wand is dun en doorzichtig, geelbruin, met ronde, donkere vlekken. Lichaam langwerpig ovaal, de kop is breder dan de voet, met een inham in het midden en twee platte, driehoekige tasters.
Linneaus 1758
Grote poelslak
Te vinden over heel het noordelijk halfrond. Algemeen in Nederland in stilstaand zoet of brak water.
Nederlands grootste slakkensoort. De slak heeft een spiraalvormig gewonden huis met tot vijf windingen, die snel in formaat oplopen. Het is geelbruin van kleur , maar raakt over het algemeen begroeid met alg. Het lichaam is grijs met lichtere spikkels. De grote tasters zijn plat, breed en gepunt, de onderste nauwelijks zichtbaar.
Lengte tot 40 mm.
De grote poelslak heeft een zeer efficiënte spijsvertering, en voedt zich met plantaardig en dierlijk afval. Geregeld ook de eigen uitwerpselen, waaruit het nog voeding weet te halen, maar ook eieren van vissen, en is dus niet geschikt voor ➛kweekbakken. Ook levende planten met kwetsbare bladeren lopen risico.
De slakken zijn ➛hermafrodiet. De eieren worden met vele tientallen afgezet in langwerpige strengen van een stug soort gelei. Deze komen na maximaal 14 dagen uit, afhankelijk van de temperatuur.
Geschikt voor aquaria vanaf 10 liter.
Een gezonde poelslak haalt de genoemde lengte, maar soms treft men een veel grotere slak: deze is het slachtoffer van een ➛parasiet.
Zie verder de geslachtsbeschrijving.= afgeleid van Lymnaea.
Poelslakken
Familie van slakken uit klasse van de ➛Gastropoda. De poelslakken staan binnen de aquariumwereld minder gunstig bekend als eierrovers, planteneters, dragers van parasieten en gif.
In het aquarium treft men soorten uit de geslachten ➛Lymnaea, ➛Galba en ➛Radix aan.