Bruine duikers
Geslacht van waterkevers met ruim 20 soorten uit de familie van de ➛Dytiscidae.
In Nederland en België komt alleen de Bruine duiker C. fuscus voor, die tot 18 mm groot kan worden, één van de grotere soorten. De grootte van de soorten varieert van 13 tot 20 mm. De soort lijkt erg op ➛Acilius sulcatus en Rhantus saturalis, maar is daarvan eenvoudig te onderscheiden door de fijne dwarstekening van zwarte lijntjes, die een vingerafdrukpatroon hebben op de gelig beige dekschilden. De kleur is daardoor grijzig bruin. De onderzijde is zwart, de poten donker roodbruin.
De kevers zijn rovers en leven, net als de larven, van de jacht op waterdieren. De larven lijken op die van de ➛gewone geelrand, maar blijven kleiner en hebben een meer gestrekte houding. Ook zijn op de kop, tussen de kaken, twee driehoekige puntjes te zien.
Beide zijn interessante bewoners voor een inheems ➛koudwateraquarium, voor het tropische aquarium vormen ze een risico, zeker voor garnalen.
= naar Nederlands botanicus Commelijn.
Geslacht van eenzaadlobbige planten uit de orde van de ➛Commelinaceae. De aangeboden soort uit dit geslacht is C. communis, die oorspronkelijk in China voorkomt, maar is verwilderd in delen van Europa en Noord-Amerika. Alhoewel de plant in de natuur tijdelijk onder water leeft en dan ook een afwijkende vorm vertoont, is de plant op de langere termijn ➛ongeschikt voor het aquarium. Als ➛terrarium-, ➛paludarium of oeverplant bij de vijver is deze beter af.
= afgeleid van Commelina.
Familie van bloemplanten uit de orde van de ➛Commelinales, met een wereldwijde verspreiding in tropisch gebied. Enkele beperkt bruikbare planten komen voor in de geslachten ➛Floscopa en ➛Murdannia.