Argulusargus

Árgulus

= naar de mythische reus met 100 ogen.

Karperluis

Geslacht van vrij grote, platte, op vissen levende ➛parasieten uit de onderstam van de ➛Crustacea. Wereldwijd komen ruim 130 soorten voor. In Nederland slechts één, A. foliaceus. Deze wordt tot een centimeter groot, is rond en doorzichtig, met meestal aan de staart twee eipakketjes: alleen vrouwelijke dieren parasiteren op met name ➛karpers, maar ook andere vissen. In het aquarium belanden ze vrijwel uitsluitend met ➛levend voer.

Argulus
Karperluis op een tiendoornige stekelbaars. © F. Vleminckx

De luizen kunnen goed zwemmen en zoeken na hun vierde vervelling een ➛gastheer. Daarbij zwemmen ze op een typische hoogte boven de bodem. Als nauplius leven ze van huidcellen en lijken sterk op ➛Cyclops.

Eenmaal een gastheer gevonden zuigen ze zich met de goed zichtbare ronde zuignappen vast en steken een uit borstelharen bestaande snuit in de vissenhuid om zich met bloed te voeden. Geïnfecteerde vissen doen verwoede pogingen om van de luizen af te komen en schuren fanatiek langs harde voorwerpen. Daardoor en door bewegingen van de parasiet zelf ontstaan serieuze, zichtbare rode verwondingen die tot andere infecties kunnen leiden.

Wacht niet te lang met de bestrijding, aangezien de luizen zich in warm aquariumwater snel vermeerderen en dan bijzonder schadelijk kunnen worden.

Vissen verhelpen van de luizen is niet moeilijk. Neem de vis uit het water en schuif luizen met een pincet of penseel van de huid. Smeer de wond in met vaseline.

Vissen zien de luizen soms als prooi en eten ze zonder pardon op. Sommige spuwen ze echter uit. Vertrouw er niet op dat dat afdoende is!

árgus

= naar de mythologische reus met 100 ogen.

Scatóphagus