➛Melanoides maculata
Zwarte ➛muggenlarven zijn de larven van steekmuggen. In Nederland komen ruim 30 soorten voor, waarvan de gewone steekmug (Culex pipiens molestus) en de geringde steekmug (Culineta annulata) vermoedelijk de beruchtste zijn.
Steekmuggen leggen hun eitjes in een 3 tot 4 mm langwerpig bootje op het water. De eitjes zijn langwerpig en enigszins taps, en met de lange kant aan elkaar geplakt. Na enkele dagen komen de larven uit. Afhankelijk van de temperatuur verpopt de larve zich na enkele dagen tot weken, het popstadium duurt zelf 1 tot 7 dagen. Zowel larven als poppen ademen atmosferische lucht en hangen daarvoor aan het wateroppervlak met adembuisjes.
Zwarte muggenlarven zijn prima voedsel voor niet al te kleine vissen, met name soorten die aan het oppervlak leven. De larven leveren voor de vissen geen gevaar op, aangezien deze zelf leven van in het water zwevende micro-organismen. Het is wel een echt zomervoedsel, aangezien de mug en niet de larve overwintert. Geef niet teveel larven ineens, want de niet opgegeten exemplaren ontwikkelen zich in warm aquariumwater razendsnel tot mug. Anderzijds is dit voer zo gewild dat vissen zich zonder pardon overeten tot alles op is.
Het vangen van muggenlarven 's zomers is niet moeilijk en vinden is vaak ook geen probleem: muggen leggen hun eitjes op de meest onwaarschijnlijke plekken: halfvol geregende bloempotten, watertonnen, plasjes, een plat dak of dakgoot, vaak met honderden tegelijk. In sloot of plas komen ze wel eens met de vlooien mee, maar zelden in grote aantallen.
➛Macropodus spechti