Veel planten vermeerderen zich, behalve ➛geslachtelijk door bloemen, ook vegetatief. Meestal gaat het om planten die in een rozet groeien. Vanuit de voet van de plant komt een dunne stengel met een groeikopje, die na enkele centimeters een jong plantje vormt. Terwijl deze wortelt en blad zet, groeit het stengeltje alweer verder voor een volgend plantje. Zo vormt zich al gauw een groepje, en er zijn soorten die hele velden vormen, zoals ➛Helanthium tenellum.
Uitlopers zijn gemakkelijk te verwarren met een ➛rizoom, maar kenmerken zich door het ontbreken van wortels tussen de jonge planten. Daarbij zijn ze vaak glad en kwetsbaar, waar een rizoom robuust en vaak beschubd is.
Andere geslachten met uitlopers vormende planten zijn ➛Glossostigma, ➛Micranthemum en ➛Vallisneria.
Luchtverdeler voor het ➛beluchten van aquariumwater, ook bekend als luchtsteen.
In de regel gemaakt van samengeperst zand in diverse kleuren. Deze produceren vaak nogal grote bellen. Kleine bellen wisselen beter gassen uit met water dan grote, reden om voor de eerste te kiezen. De fijnste bellen komen uit lindehouten uitstromers, maar die zijn duur en gaan maar enkele maanden mee: dan moeten ze worden vervanging i.v.m. schimmelvorming. Flexibele uitstromers van rubber slang zijn een andere mogelijkheid, ook hieruit komen vaak nogal grote bellen. Voor in de vijver zijn deze tot wel een meter lang te verkrijgen. Overigens geldt: hoe fijner de bellen, hoe meer druk nodig is.
In China wordt beluchting meer gezien als een esthetisch onderdeel van de inrichting. Ondertussen zijn uitstromers uit dit land ook in Nederland en België verkrijgbaar. Deze zijn goed afgewerkt en fijn van structuur. Ook verkrijgbaar met ledverlichting.
Type ➛kweekaquarium bedoeld voor het laten uitgroeien van jonge vis. Een uitzwemmer is 3 tot 5 keer langer dan hoog.