Vierde grootste eiland van Indonesië, met een karakteristieke flora en fauna. Sulawesi valt in een overgangszone tussen Azië en Australië en vertoont kenmerken van beide werelddelen.
Veel dieren van het eiland zijn bekend in de aquariumwereld, waaronder zowel vissen, garnalen, kreeften, krabben als slakken. Vele daarvan zijn ➛endemisch voor het eiland.
Onder de houdbare vissen bevinden zich geepachtigen, grondels, rijst- en koornaarvissen, mogelijk de bekendste soort uit die laatste groep is de populaire Celebes zeilvis, ➛Marosatherina ladigesi. Andere geslachten vertegenwoordigd op het eiland zijn Adrianichthys, Glossogobius, Mugilogobius, ➛Oryzias, Paratherina en ➛Telmatherina.
Garnalen op het eiland zijn alle van het geslacht ➛Caridina. Deze komen uit het Poso meer en de meren uit het Malili complex, het Matano, Mahalona en Towuti meer, met de veel kleinere meren Lontoa en Masapi. Deze liggen in Centraal-Sulawesi langs de grens met Zuid-Sulawesi. De garnalen worden gewaardeerd om hun kleuren die aan mariene soorten doen denken. De keerzijde ligt in de verzorging, die in het gunstigste geval vrij moeilijk is: geen dieren voor starters in de hobby. Het betreft de soorten C. caerulea, C. dennerli, C. loehae, C. spongicola, C. spinata, C. striata, C. tigri, en C. woltereckae.
Ook leven er vele krabbensoorten waarvan enkele het in het zoetwateraquarium redelijk uithouden. Het betreft vier soorten uit de geslachten ➛Parathelphusa en Syntripsa.
De in de handel verkrijgbare endemische slakkensoorten zijn alle van het geslacht Tylomelania, en zijn tot een formaat van 11 centimeter de grootste, houdbare soorten. Net als de garnalen zijn de dieren veeleisend wat betreft watersamenstelling en gevoelig voor verkeerde waarden.
Dieren van Sulawesi verlangen een afwijkende ➛waterkwaliteit en reageren vaak gevoelig als deze niet op orde zijn. De meren en rivieren hebben een typerende watersamenstelling: zacht, basisch en zeer mineraalarm. De temperatuur ligt vrij hoog, ronde de 26°.
Veel soorten in de meren worden bedreigd door onder meer faunavervalsing, mijnbouw en de aquariumhandel. Beperk de aankoop liefst tot nakweekdieren.