Kreeftachtigen met zeven paar looppoten van gelijke lengte uit de klasse van de ➛Malacostraca. De meeste soorten leven in zee, maar ook in zoet water en op land komen soorten voor. Voor het aquarium is enkel het geslacht ➛Asellus van belang.
De International Union for Conservation of Nature is een sinds 1948 bestaande organisatie die zich bezig houdt met wereldwijd natuurbehoud. Hierbij zijn 86 landen (ongeveer 43%) aangesloten. Deze is vooral bekend om de weinig opbeurende ➛'Red List', een jaarlijks gepubliceerde lijst waarop de overlevingskansen van een groot deel van de bekende plant- en diersoorten in de volgende categorieën wordt ingedeeld:
DD - Data deficient: onzeker
LC - Least concern: geen reden tot zorg
NT - Near threatened: reden tot zorg
CD - Conservation dependent: bescherming nodig
VU - Vulnerable: kwetsbaar
EN - Endangered: bedreigd
CR - Critically endangered: ernstig bedreigd
EW - Extinct in the wild: in het wild uitgestorven
EX - Extinct: uitgestorven
Deze lijst is in bijna alle gevallen bepalend voor de koopadviezen op deze website.
Japanse stijlvorm die ook in de aquariumwereld steeds meer wordt toegepast als een sobere vorm van ➛aquascaping.
Belangrijkste elementen vormen meerdere gelijksoortige stenen die onderling in relatie met elkaar staan, doorgaans enkele kleinere stenen rond een grote. Deze stenen hebben Japanse namen:
Okaishi voor de hoofdsteen.
Fukuishi is de tweede steen.
Soeishi staat voor de nog kleinere stenen.
Suteishi zijn de kleinste stenen.
Belangrijk is de onderlinge verhouding, waarbij geen enkele steen domineert, maar waarbij deze elkaar aanvullen. De beplanting heeft als doel de steengroep te accentueren en bestaat in de regel uit enkele klein blijvende soorten, die in korte tijd heel de bodem overnemen. Het eindresultaat levert een beeld van soberheid en eenvoud.De Iwagumi stijl.
Deze eenvoud is echter bedrieglijk, aangezien het maken van een geslaagde Iwagumi als lastig wordt ervaren, lastiger dan het herkennen ervan. Neem stenen die in grootte in verhouding staan tot het aquarium, maximaal een derde van de aquariumlengte voor de grootste steen is een bruikbare richtlijn. Neem ook weer niet te kleine stenen, dan zijn er weer meer nodig. Meer stenen maken het moeilijker alles harmonieus te combineren. Het eindresultaat geeft een indruk van harmonie en rust, zonder dat het saai wordt.