= teruggebogen.
Zeer omvangrijk geslacht van planten met meer dan 200 soorten uit de familie van de ➛Lamiaceae.
Kruidachtige planten en struiken uit tropisch Noord- en Zuid-Amerika, en delen van West-Afrika. Stengelplanten met kruisgewijs staande, getande bladeren, ovaal of met een puntige eivorm. Soms diep ingesneden. Ronde bloemhoofdjes in de bladoksels, bloemen met teruggebogen onderste kroonblad, waarop de naam betrekking heeft. Vermeerderen gaat eenvoudig door het afnemen van zijtakken.
Beide soorten zijn nog maar kort in de aquariumwereld bekend en worden summier aangeboden. Veel gegevens zijn nog onbekend.
Bentham 1840
Inheems in Colombia, vanwaar de planten worden geëxporteerd. Dat het verspreidingsgebied groter is is aannemelijk.
Groeit volgens de beschrijving bij het geslacht, waarbij de stengels gaan liggen, met de groeitop opgericht. Ook zijtakken richten zich op, waardoor de plant laag, breed en gedrongen wordt. Bladeren diep en meervoudig ingesneden tot de hoofdnerf. pastel- tot middelgroen, met roze getinte toppen.
Hoogte tot 15 cm, breedte tot 20 cm.
➛Rheofiele planten, die veel licht verlangen, willen de toppen lichtroze kleuren. CO₂ en plantenvoeding doen de plant goed. Verder een weinig eisende, redelijk snel groeiende plant.
Geschikt voor aquaria vanaf 30 liter.
Temperatuur: 20 tot 28° C
Hoffmann 1881
Wijd verspreid van Venezuela tot in Uruguay en het noorden van Argentinië, algemener naar het zuiden.
Vorm als bij het geslacht vermeld, met sterk gekartelde bladeren. Rand gegolfd. Kleur hardgroen, aan de top paarsachtig rood. Nerven wittig, blad tussen de nerven bol, wat een bobbelig beeld geeft. In het aquarium blijft de plant veel kleiner dan het aangegeven maximum.
Hoogte tot 2 m, breedte tot 12 cm.
Een snelle groeier die veel licht verlangt. Samen met CO₂ en geregeld wat plantenvoeding zorgt dit voor de paarsig rood verkleurde toppen.
Geschikt voor aquaria vanaf 60 liter.
Temperatuur: 18 tot 30° C
Bekender onder de fantasienaam ➛Hemigraphis traian, de plant wordt nog steeds weinig aangeboden.