HydrodictyonHydrolycus scomberoides

Hydrodíctyon

= waternet.

Netalgen, waternetjes

Geslacht van buisvormig groeiende groene algenkolonies met een netstructuur uit de stam van de ➛Chlorophyta. Ruim 40 soorten zijn bekend.

Hydrodictyon
Close-up van een hydrodictyon soort.

De doorsnede van het gevormde buisnet kan meerdere decimeters bedragen. De mazen bestaan uit 3 tot 9 cellen, maar het meest komen 5- tot 6-voudige ringen voor, waarbij elke cel aansluit op twee cellen aan weerszijden. De grootte daarvan varieert van enkele micrometers tot een centimeter, en zijn dan met het oog goed zichtbaar.

De meest algemene soort is Hydrodictyon reticulata, welke tot 60 cm lang kan worden en komt ook in België en Nederland algemeen voor. Alle soorten komen van oorsprong in Europa en Azië voor in zoet water in gematigd en subtropisch gebied, in langzaam stromend of stilstaand voedselrijk water. Door introductie ook elders in de wereld te vinden, waar de planten een ware plaag zijn geworden. Vermeerdering vindt zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk plaats.

Hydrofyten

Waterplanten

Hydrólycus

= waterwolf.

Klein geslacht van karperzalmen met 4 soorten uit de familie van de ➛Cynodontidae.

Roofzuchtige vissen met een sterk zijdelings afgeplat lichaam, min of meer zeisvormig. De rug is sterk gekromd, met een meer of minder diepe inwaartse knik ter hoogte van het voorhoofd. De buiklijn is min of meer recht. Kop spitser dan bij Cynodon. Voorste tanden in de onderkaak groter dan bij de andere geslachten. Belangrijkste onderscheidende kenmerk is de korte rugvin, die vóór de veel langere aarsvin staat. Het geslachtsonderscheid is bij geen van de soorten bekend. Zie verder de beschrijving bij de familie.

De roofzucht beperkt zich tot vissen kleiner dan de helft van hun eigen lengte. Tegen alles groter zijn ze vreedzaam. Houdt deze vissen alleen of met minimaal drie exemplaren. Van belang is verder zuurstofrijk water met stevige ➛stroming. Zorg daarom van stromingspompen, eventueel ➛beluchten. Deze vissen zijn erg gevoelig voor verminderende ➛waterkwaliteit, en eten veel. Een filter met enige capaciteit is daarom geen luxe. Doe daarom ook geregeld een waterwissel van 20-30%, en hevel etensresten en afval daarbij zoveel mogelijk af. Dek het aquarium goed af in verband met hun springlust.

Het aquarium kan met stukken hout en rolkeien worden ingericht, samen met vrij grof grind. Voldoende zwemruimte is van belang. Planten worden met rust gelaten, maar niet alle planten verdragen sterke stroming.

Wildvang dieren eten doorgaans enkel levende vis, maar eten dode alternatieven goed zodra dit als voedsel wordt herkend. Dit kan met garnalen, forel- en koolvisfilet, maar vermijd vlees van zoogdieren of vogels, hun maag verdraagt de eiwitten daarvan niet goed.

Geen van deze dieren is tot dusver nagekweekt.

scomberóides

Cuvier 1819

Vrijwel overal aanwezig in de midden- en bovenloop van het stroomgebied van de Amazone, Bolivia, Colombia, Ecuador en Brazilië, tot aan de Rio Tapajós.

Hydrolycus scomberoides
Hydrolycus scomberoides. © ➛J.O. Reynolds

Vorm en kleur als het geslacht beschreven. Rug donkergrijs, soms bruinig. Staart- en aarsvin grijszwart. De aangegeven grootte is de meest aangetroffen lengte, maar ook zijn dieren van twee keer dat, en meer, aangetroffen. Van de andere soorten te onderscheiden door de afgeronde staart, de rechte aarsvin zonder verlengde stralen.

Lengte tot 40 cm.

Verzorging, gedrag en kweek als aangegeven bij geslacht en familie.

Geschikt voor aquaria vanaf 800 liter.

Temperatuur: 24 tot 28° C

pH: 6-8   dH: 0-18   fH: 0-32   ppm: 0-300

Kopen: ok.