Acorusacrensis

Ácorus

= pupil.

Klein geslacht van moerasplanten met 5 soorten uit de familie van de ➛Acoraceae.

Eenzaadlobbige bloemplanten, die voorheen lange tijd bij de aronskelken (➛Araceae) waren ingedeeld.

De oorspronkelijk verspreiding besloeg de gematigde zone van Noord-Amerika en van noordelijk en oostelijk Azië, maar enkele soorten zijn na invoer in zuidelijk Azië en Europa ingeburgerd. De planten komen voor in moerasgebied en vergelijkbare vochtig terrein, vaak ook waar de planten periodiek geheel onder water staan.

Weinig opvallende, stugge planten met twee rijen dicht opeen staande bladeren met een stevige hoofdnerf, een kort en dik rizoom en een typische bloeiwijze die aan aronskelken doet denken, met een verdikte, aarvormige ➛spadix. Een omsluitend schutblad of ➛spatha ontbreekt echter. De spadix gaat schuil tussen de vele lijnvormige, grasachtige bladeren, die spits toelopen.

De naam heeft betrekking op het gebruik als geneesmiddel tegen oogziekten.

Voor het aquarium zijn de planten zeer beperkt geschikt; de permanente cultuur onder water verdragen ze moeilijk. Slechts één soort, A. gramineus, lijkt dit nog het best te accepteren.

cálamus

Linneaus 1753

Kalmoes

Inheems in oostelijk Azië.

Vorm als bij het geslacht beschreven. Rizoom tot 10 cm lang en 15 mm breed. Bladeren licht gegolfd.

Hoogte tot 15 cm, breedte tot 25 cm.

Vooral door de dikke wortelstok bekend als geneeskrachtige plant en als zodanig wereldwijd verspreid en verwilderd, ook in België en Nederland. Voor het aquarium ➛ongeschikt, maar prima voor in de vijver, waar de plant echter wel een stevige bodem vereist.

Geschikt voor aquaria vanaf 100 liter.

gramíneus

Aiton 1789

Verspreid van oostelijk Azië tot Japan.

Acorus gramineus
Acorus gramineus var. pusillus

Groeiwijze als beschreven bij het geslacht. Rizoom tot 8 mm dik en 10 cm lang. De donkergroene bladeren zijn tot een cm breed en 50 cm lang. In de handel is de lichter groene kweekvorm met korte bladeren tot 10 cm het meest te koop onder de naam 'pusillus'. Ook de variant 'variegatus', met geel en groen gestreepte bladeren wordt aangeboden.

Moeilijk lang goed te houden in het verwarmd aquarium. Deze taaie plant is beter geschikt voor het koudwateraquarium, de rand van de vijver en zelfs in een bloempot. 's Winters in dat geval wel afdekken, de planten verdragen geen strenge vorst. Genoemde variëteiten groeien langzaam en vragen redelijk wat licht.

Vermeerderen door delen van de wortelstok. Houdt eventueel een stek in een bloempot achter de hand.

Geschikt voor aquaria vanaf 30 liter.

Temperatuur: 18 tot 25° C

pH: 5-8   dH: 0-12   fH: 0-21   ppm: 0-200

acrénsis

= naar de Braziliaanse staat Acre.

Corýdoras