VerwarmingVerwondingen

Verwarming

Middel om aquariumwater op een tropische ➛temperatuur te houden. De meeste gehouden planten- en diersoorten gedijen niet goed bij kamertemperatuur, zeker niet als die in de winter 's nachts ook nog enkele graden daalt. Een kortdurende temperatuurval is voor de meeste dieren geen probleem, ook in de natuur komt dit geregeld voor, denk aan een flinke regenbui. Duurt een daling in temperatuur echter meerdere dagen of weken, dan redden veel tropische dieren het uiteindelijk niet. Dat maakt aanvullende verwarming noodzakelijk voor een tropisch aquarium.

Zoals te verwachten is de grootte van het aquarium bepalend voor het benodigde vermogen van de gebruikte verwarming. Een veelgebruikte norm is 1 watt per liter. Dat is voor aquaria tot 50 liter een prima richtlijn. Voor grotere aquaria is het echter aan de ruime kant. Een groter aquarium verliest minder warmte dan een klein en kan met relatief minder vermogen toe. Onderstaande tabel geeft ruwweg de verhouding weer tussen volume en vermogen bij 5° temperatuurverhoging, met gangbare wattages:

10 W:
20 W:
50 W:
100 W:
150 W:
200 W:
300 W:
500 W:
tot 10 liter
tot 25 liter
tot 100 liter
tot 250 liter
tot 400 liter
tot 600 liter
tot 1000 liter
tot 2000 liter
Deze wattages zijn een globale indicatie en gelden voor alle verwarmingsvormen. Voor een hoger temperatuurverschil of bij twijfel is het raadzaam het volgende wattage kiezen. Omgevingsfactoren kunnen het moeilijk maken het juiste wattage te kiezen. Zo kan het buitenom isoleren van de bak veel temperatuurverlies schelen. Belangrijk is te bedenken dat een tekort schietende verwarming duur is in het gebruik: het water bereikt niet de ingestelde temperatuur en zorgt dat de verwarming permanent aan staat. Dan liever een te sterke verwarming. Deze schakelt weliswaar veel, wat mogelijk de levensduur van de ➛thermostaat bekort, maar doet wat moet gebeuren.

Meerder verwarmingstypen zijn verkrijgbaar:

Commerciële ➛buitenfilters met ingebouwde verwarming zijn ook verkrijgbaar. Deze zijn doorgaans erg prijzig, maar wel betrouwbaar. Valt echter één van beide onderdelen uit, dan is het andere ook niet meer beschikbaar tijdens een reparatie.

Verwondingen

Beschadigingen aan de huid, zoals gaten of scheuren. Meestal het gevolg van agressiviteit binnen de soort of van een medebewoner; soms als gevolg van een scherp voorwerp.

Verwondingen
Een Betta met een serieuze wond.
Oppervlakkige schade herstelt in de regel snel. Grotere wonden of een gapend gat lopen meer risico een ➛infectiehaard te worden, waarbij de schimmel ➛Saprolegnia gemakkelijk opduikt.

Om dit te voorkomen kan een ➛zoutkuur worden toegepast, wat een desinfecterende werking heeft. Een zoutgehalte van 3 g/l (0,3%) in een kleine bak is voldoende. Hang de beschadigde vis daar met net en al in tot maximaal een kwartier en vervolgens weer terug in het aquarium. Herhaal dit drie dagen, elke dag een keer.