Starten van een aquariumStaurogyne repens

Starten van een aquarium

De start van een ➛aquarium is waarschijnlijk de leukste gebeurtenis in de hobby. Omdat alle begin moeilijk is en er nogal wat bij komt kijken, kan er vanzelfsprekend veel mis gaan. Ervaren aquarianen weten meestal wel hoe de ergste valkuilen zijn te omzeilen, maar een nieuwkomer loopt serieus risico belangrijke stappen over het hoofd te zien, met de kans dat de start op een mislukking uitloopt.

Belangrijk is om niets gehaast te doen. Dat is in geen enkele stap in het proces nodig en zelfs dan gaat er vast nog wel een en ander anders dan gehoopt. Zeker het opzetten van een groter aquarium vraagt een goede voorbereiding. Mogelijk is al helder wat voor aquarium er gaat komen, hoe groot, eventueel wat er in gehouden gaat worden, vaak echter niet. Lees dan hoe een aquarium te ➛kiezen.

Is het aquarium eenmaal gekocht, let er dan bij het plaatsen op dat het waterpas staat op een druk verdelende laag, bijvoorbeeld piepschuim. Deze hoeft niet dik te zijn, enkele millimeters is vaak al voldoende. Dat heeft overigens alleen zin als de kast of het frame waarop het aquarium komt te staan vlak is. Ook de poten van de tafel of kast moeten alle min of meer dezelfde druk krijgen, bijvoorbeeld met in hoogte verstelbare schroefpoten. Bij kleinere aquaria is dit minder van belang dan bij een bak van 1,5 meter of meer: 400 kilo water is uitstekend in staat zelfs een stevige kast te vervormen. De hierdoor ontstane spanning in het glas kan tot ➛ruitbreuk leiden. Zo'n hoeveelheid water kan een kamer van 4 bij 6 meter vullen tot wel anderhalve cm!

Ook kan het plaatsen op de vloer enige aandacht vragen. In een oud huis met houten vloeren is het van belang de poten van kast of tafel zo te plaatsen dat deze op de draagbalken staan, vanwege het al eerder genoemde gewicht, en om trillingen tegen te gaan bij het heen en weer lopen. Eventueel kunnen onder de poten hoge balken dwars over de draagbalken worden geplaatst, met daarop kast en aquarium. Bij een betonvloer speelt dit probleem uiteraard geen rol van betekenis.

Staat het aquarium eenmaal op de gewenste plaats, afgesteld en wel, dan kan naar de juiste ➛verwarming en ➛filtering worden gezocht. Mogelijk dat dit al met het aquarium wordt meegeleverd. In dat geval kan met het ➛inrichten worden begonnen.

Is de inrichting eenmaal een feit, dan kan het aquarium worden gevuld, maar ook eerst beplanten is een optie, dankzij planten die in potjes boven water zijn gekweekt. Deze kunnen droog worden gepoot, nog voor het vullen. Droog poten is gemakkelijker dan poten in een gevuld aquarium. Aan de andere kant zullen de planten later, tijdens onderhoud, weer moeten worden herplant na snoeiwerk, een reden om dáár meteen aan te wennen.

Het vullen vraagt ook enige tactiek. Zonder meer de slang op de inhoud richten zal een hoop voorbereiding teniet doen. De straal uit de slang moet daarom gedempt worden, wat kan door een schotel op de bodem te plaatsen en daarop te gieten. Ook een doekje dat met elastiek om de slangmond is geknoopt werkt goed. Bedenk wel dat hierin resten wasmiddel kunnen zitten. Een klein aquarium kan 's zomers met koud water worden gevuld, waarna de verwarming de temperatuur op peil brengt. 's Winters en bij een aquarium van meer dan 50 liter kan beter het water op temperatuur worden gebracht. Heel precies hoeft dat niet. Om en nabij kamertemperatuur volstaat. Vermijd wel het gebruik van boilerwater, dit kan veel koper bevatten. Meng liever bij met gekookt water en let er op dit niet tegen een aquariumruit te gieten.

En als dan het aquarium eindelijk draait, wacht dan nog met het plaatsen van dieren. Eerst moet een bacteriecultuur ontstaan om de dan nog schaars aanwezige afvalstoffen in voedingsstoffen om te zetten. Dit proces is van groot belang om teleurstelling en dode dieren te voorkomen, maar het vraagt enig geduld. Er zijn echter methoden om dit ➛rijpen van het aquarium te versnellen. Daarna kan de pret écht beginnen.

Staurogýne

= met een kruisvormig vruchtbeginsel.

Aanzienlijk geslacht van planten met ruim 150 soorten uit de familie van de ➛Acanthaceae.

Kruid- of struikachtige land- en moerasplanten met liggende of opgaande stengels die weinig vertakken. De verspreiding is wereldwijd, voornamelijk over de tropen en subtropen. Bladeren zittend of gesteeld, tegenoverstaand, met enige variatie in bladvorm aan één plant. Dat kan ovaal zijn, maar ook lancetvormig, soms met vele insnijdingen bij de submerse vorm. Toppen zeer compact. Kleur heldergroen, soms iets rood getint.

Soorten komen voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, maar de voor aquariumgebruik interessante soorten komen hoofdzakelijk uit Brazilië. Bij voldoende licht ontwikkelt zich een liggende stengel, al kunnen de planten met ook met minder licht toe. Het zijn alle vrij makkelijke planten die onder water traag groeien. Bodem- of vloeibare voeding doen de planten zichtbaar goed. Vermeerderen is eenvoudig; stukjes steel met enkele blaadjes groeien uit tot een volledige plant.

Van veel soorten is de status nog onduidelijk en worden aangeduid als sp. (species - soort). De handel is vlotter met naam geven en vele sp. zijn dan ook al met fantasienamen verkrijgbaar.

répens

Kuntze 1891

Afkomstig uit de staat Mato Grosso in Brazilië in centraal Zuid-Amerika, op zonnige plaatsen langs oevers.

Staurogyne repens
Staurogyne repens. © ➛B. Laurens

Groeiwijze, verzorging en vermeerdering als vermeld bij het geslacht. Heldergroen met zittende, langwerpig eivormige blaadjes.

Hoogte tot 15 cm, breedte tot 6 cm.

Ondanks de trage groei toch een redelijk onderhoudsgevoelige plant die zichzelf overgroeit.

Geschikt voor aquaria vanaf 30 liter.

Temperatuur: 20 tot 28° C

pH: 6-8   dH: 8-30   fH: 14-53   ppm: 130-500