= brutale Anostomus.
Klein geslacht van karperzalmen met 3 soorten uit de familie van de ➛Anostomidae.
Kopstaanders die sinds 2008 uit het geslacht ➛Anostomus in dit eigen geslacht zijn geplaatst. Alle afkomstig uit Zuid-Amerika.
Langwerpige, slanke vissen, zijdelings nauwelijks samengedrukt. De dieren leven nabij de bodem, met de kop neerwaarts gericht. De bek is bovenstandig, vermoedelijk als gevolg van de lichaamshouding. De naam van het geslacht verwijst naar de aldus ontstane gezichtsuitdrukking. Vinnen transparant.
Weinig is over deze dieren bekend, maar gedijen vermoedelijk goed bij een zelfde verzorging als de Anostomus soorten.
Winterbottom 1974
Endemisch in de Nickerie rivier in Suriname, in dichtbegroeid water.
Uiterlijk volgens de geslachtsbeschrijving. Op de groenig goudgele kleur liggen 12 tot 14 smalle, donkerbruine dwarsbanden, waarover vier licht omrande vlekken liggen: achter de kieuwdeksel, onder de rugvin, onder de vetvin en op de staartwortel. Buikvinnen met een witte rand, alle vinnen roodachtig transparant, vooral de staartvin.
Lengte tot 16 cm.
Geschikt voor aquaria vanaf 300 liter.
Temperatuur: 24 tot 28° C
pH: 6-7 dH: 8-12 fH: 14-21 ppm: 130-200
Een bedreigde soort.
Kopen: nee.
Eenheid voor de ➛zuurgraad van water. De betekenis van de afkorting is onduidelijk, met name de p. De ➛H heeft vrijwel zeker betrekking op het element waterstof.
Elektronisch instrument om de ➛zuurgraad mee te meten in graden ➛pH.
Sinds enige jaren is de prijs van deze meters binnen ieders bereik gekomen. De betrouwbaarheid ervan is acceptabel. Het display toont vaak nogal optimistisch een nauwkeurigheid tot 2 cijfers achter de komma, maar de vraag blijft in hoeverre het getal vóór de komma al niet afwijkt. Ook is niet zeker of de meter op elke waarde dezelfde afwijking vertoont. Voor doorsnee pH-meting zijn de meters echter prima te gebruiken.
Gebruik van de pH-meter vraagt wat zorg. Zo mag de elektrode niet droogvallen om een goede werking te blijven behouden, de elektrode bevat een kwetsbaar membraan. De meter regelmatig kalibreren zorgt voor betrouwbaarder resultaten. Hiervoor zijn twee bufferoplossingen nodig met bekende pH-waarden, doorgaans 4 en 7.