Buis waardoor opstijgende luchtbellen een opwaartse waterstroom op gang houden. De diameter ervan moet niet te groot zijn om te voorkomen dat de grote, volledig buisvullende bellen door de waterweerstand in kleinere uiteenspatten en daardoor minder efficiënt worden. Een doorsnee van 15 mm is wel ongeveer het maximum.
Een luchtlift wordt gevoed met een ➛luchtpomp en wordt vooral toegepast bij kleine aquaria, bijvoorbeeld voor een ➛sponsfilter. Ook de term 'stijgbuis' wordt hiervoor veel gebruikt.
Pomp voor het ➛beluchten van een aquarium met een ➛uitstromer, of het aandrijven van een ➛sponsfilter. De werking van de meeste luchtpompen berust op een zgn. Wagnerse hamer, een door een elektromagneet aangedreven trilarm, met daaraan een rubberen zuiger die op een membraanhuis is bevestigd. De membraan daarin die een terugslagventiel vormt, zorgt dat de lucht maar één kant op kan.
Een ander type is de zuigerpomp, waarbij niet een membraan, maar een zuiger in een cilinder heen en weer beweegt. Deze zijn in de regel voor vijvers bedoeld, met voor een aquarium veel te hoge opbrengst. 100 tot 500 liter lucht per uur is voor het gemiddelde huiskameraquarium voldoende.
Een punt dat van belang kan zijn is het geluidsniveau. De betere pompen zijn redelijk stil, al blijft dat relatief. Zeker als de luchtpomp permanent in een huiskamer actief is, is het raadzaam niet de goedkoopste te nemen.
Sommige pompen hebben een elektronisch instelbare capaciteit. Dit is te verkiezen boven het afknijpen van de luchtstroom, wat voor veel druk op de kwetsbare membraan zorgt. Bij duurdere modellen is deze overigens meestal te vervangen.