Levend voerLevendbarende halfbekken

Levend voer

Onder levend voer worden levende prooidieren verstaan, en daarin onderscheidt het zich van ➛droog- en diepvriesvoer. Te denken valt aan ➛watervlooien en ➛muggenlarven. Deze worden doorgaans gevangen in de nabije omgeving of gekocht in de winkel.

Afgezien van enkele speciaalzaken is de keus in de winkel soms erg beperkt. ➛Tubifex is vaak verkrijgbaar, soms zakjes met witte muggenlarven. Is de keus uitgebreider, dan is soms ➛Mysis, ➛Artemia of watervlooien in zakjes te koop.

Zelf levend voer vangen stuit nogal eens op weerstand. Die is deels terecht: met het ➛vangen van voer kunnen ziektekiemen en parasieten meekomen. Zonder daarvan enige kennis te hebben kan dat tot serieuze problemen leiden. Daar komt nog bij dat het vinden van een goede vangplek nog niet zo makkelijk is.

Toch is het bijzonder spijtig om levend voer daarmee af te doen, want waar bij dit bezwaar vaak aan voorbij wordt gegaan is dat levend voer uit sloot of plas heel wat levender is dan dat uit een zakje uit de winkel, en de algehele weerstand van de eters ervan op een hoog peil kan brengen. Daarmee worden de genoemde risico's grotendeels teniet gedaan. Daar komt bij dat niet opgegeten voer in leven blijft en het water niet belast. Levend voer stimuleert bovendien de jachtlust van vissen. Ook veel moeilijk te kweken vissoorten zijn alleen met levend voer aan de leg te krijgen. In het algemeen kan worden gesteld dat er geen voer aan levend voer kan tippen.

Let wel op om de vangst nooit rechtstreeks te voeren, maar eerst deze in een wijde schaal te controleren op meegenomen ➛schadelijke bijvangst, welke herkend en verwijderd moet worden. Indien deze kennis ontbreekt vormt levend voer inderdaad een risico. Neem daarom eerst kennis van wat er zoal leeft in sloot en plas, bijvoorbeeld onder ➛dierlijk voer.

Dat is dan meteen ook één van de aardigste bijkomstigheden van het vangen van levend voer: beleven wat er in Nederland zoal aan waterleven aanwezig is. Niet zelden zal een poging ondernomen worden tóch die ➛geelgerande waterroofkever, of de afschrikwekkende larve daarvan, te vangen en te bekijken.

Levendbarende halfbekken

Zenarchopteridae