Tot korrels gebroken ➛lavasteen. Lavasplit is vulkanisch materiaal dat veel ➛sporenelementen bevat, een luchtige structuur en een donkere kleur heeft. Ook als ➛voedingsbodem te gebruiken. In een grovere vorm ook als filtermateriaal toepasbaar, vanwege het grote oppervlak waarop bacteriekolonies kunnen vormen.
Voor bodemvissen is lavasplit minder geschikt vanwege de scherpe randen. ➛Baarddraden kunnen hierdoor beschadigen, of erger, verloren gaan.
Evenals de steen is deze split zeer betaalbaar.
Type ➛steen met een poreuze structuur, ontstaan uit gestolde lava.
Tijdens het stollingsproces ontstaan blaasgaten als gevolg van de verschillende gassen die vrijkomen. Het gevolg is een schuimachtig gesteente dat relatief licht is. Ook slijten de ontstane brokken snel af tot meer ronde vormen.
Door de ruwe structuur is lavasteen makkelijk stapelbaar en kunnen zeer stabiele bouwsels worden gemaakt. Dat, en het lichte gewicht maakt het tot een populair product om bij het ➛inrichten te dienen als fundament voor hellingen in ➛aquascapes.
De keerzijde van de ruwe buitenkant is dat bodemvissen zich er aan kunnen verwonden, als deze met hun baarddraden over het oppervlak snuffelen of zich voor nachtrust klemzetten. Ook vraagt het geregeld onderhoud, vanwege het met ➛detritus vollopen van de gaatjes.
De herkomst van de lavasteen is bepalend voor de kleur en kan variëren tussen licht- of donkergrijs, geelbruin, roodbruin, bruin en zwart, en alle schakeringen daartussen.
Reinig nieuwe stenen zorgvuldig alvorens deze in het aquarium aan te brengen. Als stollingsgesteente is lavasteen neutraal en heeft geen invloed van enige betekenis op de watersamenstelling.
Lavasteen is rijk aan ➛sporenelementen en is daarom ook als het bodemmateriaal ➛lavasplit verkrijgbaar. In een wat grovere vorm is het goed bruikbaar als filtermateriaal dankzij het grote oppervlak. Lavasteen is ook nog eens zeer betaalbaar.